Ziua Marinei sărbătorită și la Sindicatul Liber al Navigatorilor: „Meseria asta de marinar este cea mai frumoasă, dacă ar fi de zece ori să o iau de la capăt, aș lua-o”
Ziua Marinei a fost celebrată și la Sindicatul Liber al Navigatorilor. Câțiva dintre marinarii civili care încă navighează, dar și dintre cei care se bucură deja de pensie, s-au adunat să sărbătorească. Au spus povești din voiaje, și-au reamintit de clipele grele, dar și de cele în care s-au bucurat la bordul navelor împreună cu ceilalți membrii ai echipajului.
Meseria de navigator nu a fost niciodată una simplă și nici nu este destinată oricui. Pentru oamenii mărilor, voiajele sunt întotdeauna dureroase, pline de provocări și de dor de casă, iar pericolele pot apărea oricând. Florentin Botta a navigat o bună perioadă din viață și își amintește de momentele care vor rămâne veșnic în gândurile sale.
„Cel mai dificil moment din viața mea de navigator a fost pe nava „Fundulea” din 1987 pe 23 noiembrie când la intrarea în strâmtoarea Ormuz, nava a fost bombardată de miliții palamilitare iraniene. În urma evenimentului, comandantul a murit din cauza rănilor, iar noi nu ne-am simțit bine emoțional multă vreme”, a declarat Florentin Botta, fost navigator.
Momente grele sunt și acelea cu furtuni, cu valuri uriașe care dislocă mobilierul din cabine sau care opresc motoarele din mașină. Dificil este și când la bord se urcă pirații sau când nu își vezi familia câteva luni de zile. Viața pe mare este una cu multe sacrificii și compromisuri, dar este deopotrivă și una frumoasă, spun cu zâmbetul pe buze cei care s-au îndrăgostit iremediabil de mare.
„Meseria asta de marinar este cea mai frumoasă, dacă ar fi de zece ori să o iau de la capăt, aș lua-o de fiecare dată. Au fost momente deosebite și am avut șansa să văd lumea așa cum este ea și ăsta mi se pare cel mai mare câștig. E cea mai frumoasă meserie și i-aș sfătui pe toți cei care sunt pasionați de așa ceva, să aleagă această meserie de excepție”, a declarat Valeriu Popa, fost navigator.
În România, sunt aproximativ 30.000 de navigatori și personal auxiliar, însă pandemia i-a descurajat pe mulți tineri. Doar în jur de 17.000 marinari mai sunt activi și pleacă în mod constant în voiaje.
„Chiar astăzi o să lansăm proiectul, chemarea „Vreau să fiu navigator” care este un program foarte important. Nu mai sunt nebrevetați în România și chiar în Europa. La ora asta se plătesc 3.000-4.000 de dolari pentru un timonier și nu se găsesc timonieri”, a declarat Adrian Mihălcioiu, director Sindicatul Liber al Navigatorilor.
Câțiva dintre cei care și-au dedicat viața plecării pe mare s-au adunat luni la sediul Sindicatului Liber al Navigatorilor pentru a sărbătorii Ziua Marinei.
„Tuturor marinarilor români aflați pe mările și oceanele lumii, vreau să le transmit, oriunde s-ar afla în acest moment, multă sănătate, să aibă puterea să rămână în continuare ambasadorii României pe mările și oceanele lumii și să se întoarcă sănătoși acasă la familiile lor”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, director CERONAV.
Sărbătorită pentru prima dată pe 15 august 1902, Ziua Marinei este un omagiu adus tuturor celor ce își fac serviciul pe mare, la bordul navelor militare sau comerciale.