dobroge.tv

Live

Monumente din Constanța, în proces de curățare și recondiționare.

03 septembrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Șase statui și monumente din Constanța sunt în proces de curățare și recondiționare. Din cauza trecerii timpului sau a fenomenelor naturale, acestea s-au deteriorat. Proiectul include lucrări de artă care nu intră pe lista monumentelor istorice. Prima recondiționare a fost demarată la începutul lunii august. Pe rând, urmează toate cele șase să capete un alt aspect și să fie puse în valoare.

Mai multe statui și monumente din Constanța vor fi recondiționate. Artiștii plastici de la malul mării le vor curăța și reabilita pentru a le da aspectul de odinioară. Proiectul include lucrări de artă care nu intră pe lista monumentelor istorice. Prima recondiționare a fost demarată la începutul lunii august.

Zilele acestea este în plin proces de recondiționare statuia „Căderea de pe soclu“, realizată de sculptorul Dimitrie Cuşa. Amplasată de mai bine de 20 de ani în Parcul Arheologic, statuia are nevoie să i se consolideze și retușeze toate suprafețele.

Ionuț GHINDOC, artist plastic: "Am folosit curățare mecanică, să dăm jos toată partea corozivă pe care o elimină bronzul. După care se spală, se dă cu o substanță de lăcuire, se aplică un strat de protecție împotriva apei. Și urmează să dăm patina acum, ca să i se vadă vechimea. + O să terminăm cu soclul, care este foarte avariat, o să-i dăm altă față și o să-i mai închidem culoarea și cam atât."

Diana SOBARU, purtător de cuvânt Primăria Constanța: "Operațiunile de curățare și recondiționare sunt realizate de artiști plastici, cu respectarea tehnologiilor specific, aplicabile în funcție de materialul fiecărui obiectiv – piatră, bronz, alamă sau mozaic – astfel încât să nu afecteze suprafețele asupra cărora se intervine."

Operațiunile de recondiționare durează câteva zile, în funcție de starea de degradare a fiecărui monument. 

Ionuț GHINDOC: "Dacă nu sunt probleme, în medie cam o săptămână. Acesta a avut destule. Nu ne-a permis nici timpul. Probabil în 3-4 zile o să fie gata."

Lucrările vor continua zilele următoare la Monumentul Reg. 34 Artilerie de pe Strada Traian și „Ținerețe” din stațiunea Mamaia.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233