dobroge.tv

Live

Exercițiu maritim în largul Mării Negre: în timpul scufundărilor, scafandrii militari au detonat o mină din al Doilea Război Mondial

04 august 2022
Publicitate

Exercițiu maritim în largul Mării Negre. Peste 30 de scafandri militari s-au antrenat joi la opt mile marine travers de Tuzla. Miercuri, în timpul scufundărilor, scafandrii au detonat o mină din al Doilea Război Mondial. Pregătirea a făcut parte din exercițiul multinațional „MCM Dive 22”. În total, la exercițiul care se încheie vineri participă aproximativ 300 de militari români și străini.

Miercuri, scafandrii militari, în timp se antrenau în cadrul exercițiului multinațional MCM Dive 22, au găsit o mină care provenea din al Doilea Război Mondial. Ulterior, au decis să o detoneze. În largul mării se află un baraj de mine vechi de zeci de ani, pe o distanță de câțiva kilometri.

Ea era acoperită de vegetație, vă dați seama de 80 de ani de când stă în apă, era acoperită cu scoică foarte multă, însă forma ei și efectul exploziei după ce-am detonat-o ne-au confirmat că aceasta era în stare de funcționare”, a declarat Mihai Iordache, scafandru militar.

Joi, scafandri militari și-au continuat antrenamentele pe mare.

La opt mile marine travers de Tuzla, s-au antrenat joi peste 30 de scafandrii militari. Aceștia au fost echipați corespunzător pentru misiunea din adâncurile Mării Negre. Au ajuns la o adâncime de 42 de metri, unde au lucrat cu echipamente hidraulice sub apă.

Comunicarea cu scafandri aflați în apă se realizează cu ajutorul unui sistem audio și video. Practic, militarii aflați la suprafață, pe navă, aud și văd tot ceea ce se întâmplă cu scafandri.

Ștefan Ristea, scafandru militar: Aveam un obiect, o vană și o misiune de antrenament pe care a trebuit să o mutăm dintr-o parte în alta într-un anumit timp.

Reporter: Cum este la 42 de metri adâncime? Care a fost prima senzație?

Ștefan Ristea, scafandru militar: Rece, prima senzație de rece, a doua de liniște. Suntem doar noi și operatorii.

La antrenamentul de joi au participat scafandri români, dar și din Bulgaria și Azerbaidjan.

Scenariul exercițiului EP MCM Dive este adaptat la contextul actual de securitate din Marea Neagră pe fondul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. Forțele Navale Române și-au adaptat modalitățile de acțiune și iată că acest exercițiu se potrivește perfect cu măsurile luate de luptă împotriva minelor marine”, a declarat col. Cornel Pavel, purtător de cuvânt Forțele Navale Române.

O activitate de scufundare completă executată de scafandri de mare adâncime și anume, o scufundare cu alimentare de la suprafață. Am utilizat echipamentul din dotarea scafandrilor români, kirby morgan KM 37”, a declarat cdor. Adrian Onțică, șeful de Stat Major al Divizion 175 Nave Scafandri.

Simularea îi ajută să își certifice capabilitățile de a ajunge și a desfășura activități la această adâncime. Practic, ei pot desfășura o plajă largă de activități într-o situație reală, de la sudură sub apă, de la verificarea tubulaturilor de gaze, de exemplu. Până la cabluri de transfer date și așa mai departe, sunt antrenați și pregătiți în acest sens”, a declarat cdor. ing. Fănel Rădulescu, comandantul Centrului 39 Scafandri.

La 45 de metri adâncime corpul scafandrului suportă o presiune de 5 atmosfere. Tocmai din această cauză, militari nu trebuie să iasă rapid la suprafață. Ei pot fi expuși unui accident de decompresie.

Unul dintre scafandri care au fost la mare adâncime, dintr-o situație potențială nu a făcut decompresia corespunzătoare și atunci suntem nevoiți să facem o intervenție pentru un incident de scufundare pentru un tratament în mediu hiperbar specific activităților cu scafandrii profesioniști”, a mai declarat cdor. ing. Fănel Rădulescu, comandantul Centrului 39 Scafandri.

Antrenamentele de joi fac parte din exercițiul multinațional „MCM Dive 22” care se încheie vineri, 5 august. Țara noastră participă cu trei nave, cinci ambarcațiuni rapide, două remorchere, precum și un elicopter MEDEVAC.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233