Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. 180 de militari și șase aeronave Hornet, vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită. Militarii canadieni îi înlocuiesc pe cei britanici și se vor antrena alături de reprezentanții Forțelor Aeriene Române.
Detașamentul canadian dislocat la baza de la Mihail Kogălniceanu este format din aproximativ 180 de piloți și personal tehnic, dar şi de șase aeronave Hornet. Timp de patru luni, aceștia vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO alături de militarii Forțelor Aeriene Române şi aeronave F-16 și MiG-21 LanceR.
„Avem o echipă de profesionişti, dedicați misiunii. Este pregătită să apere flancul estic al Alianţei Nord Atlantice şi să îi susțină pe aliații români”, a declarat general-maior Iain Huddleston, comandantul Diviziei 1 Aeriene Canadiene.
„Detașamentul nostru este format din mai puțin de 200 de persoane. Acestea reprezintă femeile și bărbații din toată Canada. Și suntem aici să sprijinim misiunile de Poliție Aeriană Întărită de aici din România”, a declarat lt. col. Steven Latwaitis, comandant Detaşamentul canadian.
Alte două aeronave Hornet vor participa la exercițiile organizate cu aliații NATO. Piloţii zboară așadar pe unele dintre cele mai sofisticate și capabile avioane de vânătoare și atac la sol multirol aflate în dotarea Armatei Regale Canadiene.
„Întotdeauna sunt provocări în această meserie, vorbim de o misiune militară iar detaşamentul este pregătit să intervină în orice situație. Cât despre avioanele Hornet nu aş vrea să sugerez că sunt cele mai bune din lume dar sunt extrem de capabile, bine dotate cu armament si de ultimă generaţie şi cu un echipaj la bord foarte bine antrenat”, a declarat general-maior Iain Huddleston, comandantul Diviziei 1 Aeriene Canadiene.
Aceasta este cea de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate între anii 2017 - 2021. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.
„Sunt câteva provocări iar alianța a reacționat bine având în vedere ce se întâmplă la aici la vecini”, lt. col. Steven Latwaitis, comandant Detaşamentul canadian.
Misiunile de poliție aeriană contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.
„Suntem profund recunoscători pentru sprijinul oferit în protejarea integrităţii spațiului aerian al alianției de pe flancul de Est, în zona Mării Negre. Canada este un aliat puternic şi un partener transatlantic foarte important pentru România”, a declarat general de brigadă Liviu Mihail Iancu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Politica de Apărare.
Dislocarea avioanelor Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.
„Pentru următoarele patru luni, acest detașament va fi departe de familiile lor, dar știu că sunt aici printre prieteni. Sunt împreună cu colegii lor: români și americani”, a declarat Excelența Sa Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.
De asemenea, misiunile de Poliție Aeriană Întărită fac parte din măsurile luate de NATO de reasigurare și descurajare implementate după anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.