dobroge.tv

Live

Fermierii din Topraisar, în pragul disperării: solariile lor s-au prăbuşit din cauza furtunii, iar zeci de tone de legume și fructe au fost distruse

02 august 2022
Publicitate

A fost urgie la Topraisar, în județul Constanța. Vijelia de duminică a pus la pământ solariile localnicilor și a distrus livezi întregi. Zeci de tone de legume și fructe au fost stricate de grindină, vânt sau de cantitățile de apă care s-au strâns. Tot ceea ce mai pot face oamenii acum este să încerce să-și reducă din pagube, în condițiile în care nu au fost asigurați.

A plouat într-o oră cât într-o zi, la Topraisar. Codul Portocaliu de ploi și vijelii emis duminică a ras totul în cale. Cantitățile de apă dar și grindina a distrus mai multe sere, livezi și solarii din sat.

A plouat tare. 80 de litri în jumătate de oră, cu vânt de peste 150 km/h. Era pur şi simplu apocaliptic, la 100 şi ceva de km/oră, 80 litri în jumătate de oră, vă daţi seama ce-a fost?”, a declarat Petre Mihai, fermier.

În jumătate de oră, aproape totul a fost pus la pământ. În unele cazuri a fost ruptă folia, dar în multe alte cazuri, solariile s-au prăbuşit, fiind distruse nu doar structura, ci şi culturile.

A venit furtună, gheaţă, ploaie şi s-a adunat. A dărâmat tot. De când sunt eu n-am văzut așa ceva. Lucrez aici de 10 ani și n-am văzut niciodată așa ceva”, spune un localnic.

Solariile cu legume care ar fi putut ajunge pe piață în maximum două săptămâni, au fost distruse, iar pentru multe dintre aceste culturi oamenii au avut cheltuieli considerabile, ținând cont că din luna februarie aceste spații protejate erau încălzite.

Aveam roşii, aveam ardei, vinete, castraveţi. Câteva sute de mii de lei. 7.000 metri de solar ori 20 de euro pe metru pătrat, faceţi socoteala. Plus producţia de peste drum, plus livada, câteva sute de mii de lei”, a mai declarat Petre Mihai, fermier.

Nici livezile de meri n-au scăpat de furia naturii. Primele rânduri au fost cele mai afectate. Aici sunt plantați copacii cu mere roșii. Însă, din cauza grindinei, aproape toți au fost distruși.

Livada este destul de afectată, mai ales mărul. 90% dintre fructe sunt afectate și trebuie să le dăm jos. La prun încă nu am ajuns, dar cred că este la fel de rău. Sunt porțiuni unde nu mai există deloc fructe în pom și cele care sunt puțin afectate sunt tot lovite. Adică, nu există vreun măr care să nu fie lovit”, a declarat Laura Mihai, fermier.

O parte dintre merele lovite le vor da celor care fac suc de mere. Astfel, oamenii speră să-și mai recupereze un pic din pierderile suferite din cauza ploi.

Pomii sunt destul de încărcați. Era un an bun și pentru livadă în ciuda frigului din primăvară era un an ok”, a mai declarat Laura Mihai, fermier.

Cei care lucrează la livadă spun că n-au văzut niciodată o furtună atât de puternică.

Era dezastru, dezastru, să știți. Nu am văzut aşa ceva, chiar de când mă ştiu. Plus solariile, plus... Totul, totul e devastat totul. A fost o furtună foarte mare”, spune o localnică.

„Uitaţi: toate sunt lovite. Astea dacă mai stau pe pom le mănâncă viespile, se strică şi nu mai sunt bune de nimic”, spune o altă localnică.

Legumicultorii ale căror solarii și culturi le-au fost distruse de furtună, nu aveau bunurile respective asigurate.

Nu avem asigurări şi nici nu fac. Eu nu ştiu nicio firmă. Ne-am chinuit de-a lungul anilor să facem - nicio asigurare nu vor să facă firmele de asigurări, pe solarii. Fug de ele. Pentru că ştiu că riscurile sunt foarte mari”, a mai declarat Petre Mihai, fermier.

Singura soluţie pentru oamenii păgubiţi este să se adreseze autorităţilor locale.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233