dobroge.tv

Live

Lipsă de personal și donatori de sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța

02 august 2022
Publicitate

Constanța are nevoie de donatori de sânge. Pentru că ne aflăm în plin sezon estival, în timpul vacanțelor, numărul celor care decid să doneze a scăzut destul de mult. Mai mult decât atât, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine de la malul mării se confruntă și cu un deficit de personal. Din această cauză, coletele mobile nu mai pot fi organizate.

Camelia are 23 de ani și spune că donează sânge regulat. Se gândește că poate va avea și ea nevoie ca cineva să îi ofere ajutorul.

Donăm în mod regulat, doar că acum am venit deoarece o cunoștință are nevoie și să-i fim alături”, spune Camelia Căpăceanu, donator.

În sala de așteptare l-am găsit și pe Marian Iancu. Donează regulat și spune că starea sa de sănătate i s-a îmbunătățit de când vine la centru.

Donez în mod frecvent. La o perioadă de trei luni vin și donez frecvent. Începând de anul trecut mi-am propus ca de acum în colo să devină o obișnuință chestia asta pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie”, spune Marian Iancu, donator.

Dacă unele persoane donează frecvent sânge, alții au ajuns la centrul de transfuzii pentru prima dată împinși de dorința de a ajuta o rudă ori un coleg.

Reporter: Pe viitor vă gândiți să mai faceți acest lucru?

Constănțean: Da, aș vrea să fac asta regulat.

***

Constănțean: Pentru un coleg, doar atât.

Reporter: Ați mai donat până acum?

Constănțean: Nu, nu am mai donat.

Însă, din păcate, numărul donatorilor de sânge este insuficient pentru cererea crescută. Situația devine și mai gravă în perioada vacanțelor.

În ultimele luni, solicitările au crescut, însă nu crește și numărul celor care vin să doneze. Practic, în ultimele două săptămâni am avut o medie de 30-31 de pungi recoltate zilnic, ceea ce reprezintă maxim 60% din nevoile zilnice”, a declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța.

Chiar dacă există un deficit de donatori, pacienții din spitale au primit cantitatea de sânge necesară.

Apar însă temporizări în asigurarea concentartelor trombocitare. Deci acest tip de component sangvin este unul particular, care se prepară doar din sângele recoltat de la donatorii fidelizați, deci de la cei care vin periodic la donare. Valabilitatea acestor produse este de cinci zile”, a mai declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine se confruntă și cu o lipsă de personal. Din această cauză, de câteva luni de zile, coletele mobile nu mai pot fi organizate.

Concret, am avea nevoie de un medic specialist sau primar, medicină generală sau cu altă specialitate cu profil clinic și doi-trei asistenți”, a mai declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța.

Au mai fost organizate concursuri însă, cei care și-au depus dosarele nu s-au mai prezentat și la probe.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233