dobroge.tv

Live

Patru marinari sirieni, blocaţi de doi ani pe o navă în Portul Constanța. Au îndurat foame, frig, nu au bani şi nu au voie să coboare de pe navă: ''Este o puşcărie''

28 iulie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Patru marinari sirieni sunt blocați de doi ani de zile pe o navă în Portul Constanța. Au trecut prin foame, au stat fără căldură în plină iarnă, nu au niciun ban și n-au voie să coboare de pe navă. Între timp, aceștia au intrat sub protecția unui sindicat internațional care le da mâncare și asistență juridică. Au câștigat procesul împotriva firmei care i-a angajat, dar nu i-a plătit. Acum așteaptă ca nava să fie vândută, să-și încaseze salariile și să plece acasă.

Nava „Ali Bey” este ancorată la cheu în Portul Constanța. Oricine trece pe acolo o poate vedea. La bord se află patru marinari sirieni care trăiesc aici din noiembrie 2020. Condițiile lor sunt însă de nedescris.

"Au fost lăsaţi fără mâncare fără posibilitatea de-a se-ncălzi, fără apă. Echipajul nu are liber de ieşit la cheu cu excepţia comandantului; ceilalţi 3 stau aici efectiv din luna decembrie 2020. Practic este o puşcărie plutitoare pe care oamenii ăştia o populează", a declarat Adrian MIHĂLCIOIU, președinte Sindicatul Internațional al Navigatorilor.

Nava este condusă de același comandant din 2019. Sirianul are 36 de ani și vorbește fluent engleză. Povestește cu durere în suflet experiența prin care a trecut în ultimii doi ani. Nu-i vine să creadă că a pretrecut atâta timp departe de familie lui.

"Este o puşcărie, literalmente o puşcărie. Doar mâncăm, facem puţin sport şi dormim. Mâncăm, facem puţin sport şi dormim. Nu avem alte lucruri de făcut”, a spus Dahha ABDULLAH, comandantul navei.

Nici starea navei nu este tocmai bună. Este veche de 29 de ani, iar pe alocuri trecerea timpului și-a pus serios amprenta.

"La bord erau navigatori sirieni, în Siria este război; s-a profitat de faptul că ei n-au cum să plece de la navă şi-atunci era un fel de lanţ al slabiciunilor: armatorul nu-i plătea, ei nu puteau să coboare să se ducă-n Siria pentru că era război şi-i trimitea direct pe front. A fost aşa o perioadă de câţiva ani de zile în care aceşti oameni, sunt oameni de 4 ani, de 5 ani, de 6 ani iată, pe navă avem un navigator de 6 ani pe navă, au rămas la navă, salariile lor s-au tot îngroşat", a precizat Adrian MIHĂLCIOIU, președinte Sindicatul Internațional al Navigatorilor.

Cargoul aflat sub pavilion panamez, a ancorat în Portul Constanța pe 30 noiembrie 2020. Compania este din Turcia, iar proprietarul este unul cunoscut în Constanța. Acesta mai are și alte afaceri în orașul nostru.

„Armatorul a făcut presiuni tot timpul, ne-a stresat mereu ca să ne facă să renunţăm. Ne-au afectat puternic toate presiunile astea”, a spus Mansour ALAA, marinar.

"N-a mai trimis combustibil la navă, n-a mai trimis mâncare, n-a mai trimis nimic. Aștepta ca noi să cedăm”, a precizat Dahha ABDULLAH, comandantul navei.

Între timp, aceștia au deschis un proces, iar în luna mai anul acesta, instanța le-a dat câștig de cauză marinarilor sirieni. Acum firma din Turcia este obligată să le plătească peste 230.000 de dolari. Sentința nu este definitivă, dar în litigiile de muncă sentința instanței de fond este executorie. Din mai se așteaptă motivarea, pentru a se putea trece la executarea firmei. Toţi marinarii au ajuns la capătul răbdării.

„Facem foame de când am venit aici. Am început să facem foamea din clipa când ne-au sistat aprovizionarea cu alimente. Apoi, în mijlocul iernii ne-au lăsat fără curent electric. De doi ani stau la bord. N-am coborât pe ţărm niciodată. Nu-mi este permis. Doar comandantul are voie”, a mai spus Mansour ALAA, marinar.

Chiar dacă şi-au câştigat în instanţă dreptul de fi plătit, emoțiile nu s-au terminat pentru comandant și echipa sa. Urmează să se vândă nava la o licitaţie şi abia apoi să-şi recupereze banii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233