Ministrul Sănătății: Va fi evaluată capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi copii cu COVID-19. ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA NU EXISTĂ SPITAL PENTRU COPII
Urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus, iar în acest context este evaluată capacitatea spitalelor de a face faţă unei astfel de situaţii, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El spune ca va fi evaluată inclusiv capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi şi trata pacienţi cu COVID-19, în contextul în care începe anul şcolar şi este posibilă o transmitere mai mare în rândul copiilor.
"Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de deschide cu capacitate închisă, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere.
Repet ce spunem în ultima perioadă: această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii pentru a avea o transmitere comunitară scăzută.
Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical”, a declarat ministrul Sănătăţii , potrivit News.ro.
În contextul în care urmează deschiderea noului an şcolar, Nelu Tătaru a anunţat că va fi făcută o evaluare a spitalelor de pediatrie, pentru a se cunoaşte capacitatea acestora de a trata copii infectaţi cu SARS-CoV-2. Coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, generalul Ionel Oprea, a cerut spitalelor să comunice care este capacitatea maximă pentru izolarea copiilor, pentru situaţia în care apar cazuri de COVID-19 după începerea anului şcolar.
În județul Constanța nu există un spital de Pediatrie. Micuții pacienți din Constanța dar și din Tulcea au la dispoziție o singură secție, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța. Potrivit unui raport întocmit de unitatea medicală, în 2019 secția de Pediatrie, care are în dotare 90 paturi, a fost una dintre cele mai aglomerate secții, numărând aproape 7000 de pacienți.