dobroge.tv

Live

REPORTAJ CU CAMERA ASCUNSĂ. Taximetriștii din zona Gării, adevărați negustori: „Mi-a cerut 70 de lei. Cu banii ăștia puteam să ajung la Murfatlar sau și mai departe”

25 iulie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Chiar dacă sunteți constănțean sau turist trebuie să aveți grijă atunci când vreți să vă urcați într-un taxi care se află în fața Gării din Constanța. Și asta pentru că tarifele nu sunt întotdeauna fixe. Ele variază în funcție de cât își dorește șoferul să obțină pe o cursă. Fenomenul este unul întâlnit în fiecare vară pe litoral, iar oamenii spun că de cele mai multe ori nu știu cum să se ferească de aceștia.

În vârf de sezon nu doar prețul la cazare a crescut, ci și călătoria cu taxiul poate fi mai scumpă. Acum a venit rândul taximetriștilor constănțeni să profite de sezon. În gara din Constanța, unii șoferi își expun tarifele ca la piață.

Reporter: Cât îmi luați până la Delfinariu?

Șofer taxi: 44 de lei.

Reporter: De ce așa mult?

Șofer taxi: Păi, e 9 lei 20 benzina.

Așa se întâmplă când ieșiți de pe peronul gării. Dacă vreți să ajungeți cu taxiul undeva trebuie să fiți atenți pe cine întrebați pentru a nu rămâne fără bani în buzunare. Domnul din imagini vine des în gara din Constanța de unde întotdeauna este nevoit să ia taxiul până acasă, însă de cele mai multe ori, susține acesta, trebuie să negocieze tariful cu șoferii.

„Asta nu mai e concurență, e o lăcomie sălbatică. Doresc un taxi acum și o să vedeți că o să-mi zică că-s ocupat, dacă-mi dai atât”, spune un constănțean.

Prețul care i se cere domnului, susține bărbatul, nu este niciodată cel real.

„Pe asemenea călduri pe 40 de grade să te tocmești. Eu locuiesc la Valul lui Traian și mi s-a cerut 70 lei cu 70 de lei puteam să ajung la Murfatlar sau și mai departe la Nisipari”, spune un constănțean.

La vederea camerelor de filmat însă, șoferii de taxi au devenit tensionați. Se înștiințau unul pe celălalt ca nu cumva să divulge tarifele sau pur și simplu nu mai răspundeau la întrebările oamenilor.

„Televiziune, Televiziunea. Lăsați-ne să mâncăm bă. Lăsați-ne în pace”, spune un șofer de taxi.

Totuși, constănțenii și turiștii care cunosc situația spun că uneori nu știu cum să se ferească de taximetriștii care îi agasează de cum ies din gară.

„Hai la mine, vino la mine, de ce nu mă iei pe mine. Iau mai mult decât e pe ceas, rar se pune ceasu și sunt foarte obraznici. Ce vrei domne? Atâta vreau eu”, spune o doamnă.

„Întotdeauna profită. Asta e de când e lumea. Dacă nu ești atent la ceasuri le învârte cum vor ei. A făcut și fiul meu taximetrie și știu, mai ales dacă nu cunoaște până în Mamaia, poate să ia și 2-3 milioane, că-i învârte, îi învârte”, spune un domn.

„Pentru noi e o carte de vizită proastă”, spune un șofer de taxi.

Prețul mare din ultima perioadă la combustibil ar fi principalul motiv pentru care taximetriștii recurg și ei la această metodă de a mări tariful, pentru că altfel, nu și-ar acoperi cheltuielile, susțin o parte dintre șoferi.

„Ei fac prețurile, piețarii nu noii taximetriștii. La 10 lei motorina, că-ți cere acolo 2-3 lei nu-i problemă, că asta este”, spune un șofer de taxi.

Șofer taxi: Se întorc înapoi goi.

Reporter: Adică nu e un avantaj pentru ei cu aparatul?

Șofer taxi: Păi nu e un avantaj, că dacă e distanța mare, de întors, se întorc...

Reporter: De aceea vă creșteți tariful?

Șofer taxi: Eu nu-mi cresc, poate alții.

Constănțenii acum nu se mai înghesuie să meargă cu taxiul. Pentru unii este prea scump, așa că se orientează spre mijloacele de transport în comun, în timp ce alții preferă serviciile de ride-sharing.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233