dobroge.tv

Live

TULCEA. Incendiu puternic lângă Poligonul Babadag. Focul a pornit de la militarii francezi care au tras cu tunul de calibru 105 mm - ard sute de hectare, o fermă este distrusă

TULCEA. Incendiu puternic lângă Poligonul Babadag. Focul a pornit de la militarii francezi care au tras cu tunul de  calibru 105 mm - ard sute de hectare, o fermă este distrusă
22 iulie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Un incendiu puternic a distrus o fermă din judeţul Tulcea, iar peste 150 de hectare de vegetaţie uscată şi 250 de hectarede islaz comunal au ars. Ministerul Apărării a anunţat că focul a pornit după tragerile cu muniţie reală din poligonul din apropiere. Ministerul Apărării a afirmat că focul a pornit de tragerile cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate, efectuate de către militarii francezi.

ISU Tulcea a transmis că, în urma incendiului din Poligonul Babadag, au ars 150 de hectare de vegetaţie uscată şi aproximativ 250 de hectare de islaz comunal în Jurilovca. De asemenea, cel puţin opt porci şi zece oi de la ferma respectivă au murit.

”Vineri, 22 iulie, în jurul orei 13.00, în poligonul Babadag, în urma activităţilor executate de partenerul francez - trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetaţie. Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localităţile Sălcioara şi Enisala”, a transmis Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că incendiul a afectat şi o stână aflată la aproximativ 200 de metri de poligon.

Forţele şi mijloacele de intervenţie ale MApN, împreună cu forţele şi mijloacele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea intervin la acest moment, pentru stingerea incendiului care se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 50 ha.

”Nu au fost înregistrate victime umane. După lichidarea incendiului, reprezentanţii Poligonului Babadag şi ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor şi modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare”,au mai precizat reprezentanţii MApN.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a făcut un apel către locuitorii din Babadag ca să nu fie folosite sistemele de irigaţii pentru a fi suficientă apă pentru a alimenta cisternele.

“Am rugămintea de a nu folosi astăzi sistemele de irigaţii, ca să avem suficientă apă pentru a alimenta cisternele şi pentru a stăpâni focul. Vă mulţumesc!. Probabil că intervenţia va dura tot restul zilei şi se va întinde şi în cursul nopţii, pentru a ne asigura că am lichidat orice focar şi că incendiul nu va reporni”, a scris, vineri, Eugen Ion pe pagina sa de Facebook.

UPDATE. Toate focarele au fost stinse în jurul orei 20.00. Cu toate acestea, pompierii au rămas pentru supravegherea zonei să se asigure că nu se va reaprinde focul din cauza vântului.

Intervenția echipajelor de pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a SVSU Jurilovca și Sarichioi dar și a forțelor din cadrul MApN, a fost finalizată.

Urmările incendiului de vegetație uscată de pe raza comunelor Jurilovca, Sarichioi și Poligonul Babadag, sunt următoarele:

Au ars aproximativ 150 de ha de vegetație uscată din perimetrul poligonului și aproximativ 250 de ha de vegetație uscată din izlazul comunei Jurilovca.

Din suprafețele menționate anterior, se numără și suprafața fermei care a ars (54 ha).

În ceea ce privesc urmările produse la ferma agricolă, colegii au constatat că aceasta a ars în întregime. Mai exact, un săivan pentru animale, o casă de locuit de 16 mp, o cocină de porci, 400 de baloți de fân, 4.000 de baloți de paie și 600 de baloți de lucernă, 19 tone de orz, 18 animale (10 oi și 8 porci).

Au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca și proprietar 435 de oi. La momentul producerii incendiului erau evacuate din săivanul pentru animale și au fost îndepărtate de pericol.

Cauza probabilă de producere a incendiul, a fost căderea unui obiect proiectil”, transmit reprezentanții ISU Delta Tulcea. 

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233