dobroge.tv

Live

IMAGINI APOCALIPTICE. Culturi pârjolite de soare, lacuri şi fântâni secate, incendii de vegetaţie - seceta face ravagii în România! În sute de localităţi, oamenii primesc apă cu porţia

IMAGINI APOCALIPTICE. Culturi pârjolite de soare, lacuri şi fântâni secate, incendii de vegetaţie - seceta face ravagii în România! În sute de localităţi, oamenii primesc apă cu porţia
21 iulie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Culturi agricole distruse, lacuri şi fântâni secate, incendii de vegetaţie. Acestea sunt efectele caniculei care a lovit numeroase zone din România. Iar veştile meteorologilor nu sunt deloc bune. Până pe 24 iulie, sunt în vigoare mai multe avertizări de discomfort terminc accentuat, temperaturile pot ajunge până la 40 de grade. Guvernul a activat Celula de criză pentru monitorizarea efectelor valului de caniculă care cuprinde România: Au intrat în vigoare codul galben şi codul portocaliu de caniculă - temperaturile pot ajunge la 40 de grade. A fost activată Celula de criză - care sunt recomandările pentru populaţie

Seceta afectează deja trei sferturi din teritoriul României. Culturile agricole au avut cel mai mult de suferit, astfel că preţurile alimentelor ar putea exploda din nou. Grâul care a fost recoltat aproape în totalitate aduce cantități mai mici la hectar cu până la 35%, porumbul este compromis aproape în totalitate, iar floarea soarelui are perspective la fel de proaste.

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a anunţat că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă. ANAR atrage însă atenția că resursele de apă trebuie folosite rațional, astfel încât să ajungă la toată lumea.

ANAR estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, se va menține un coeficient de umplere de peste 70%.

Furnizarea apei este restricționată în peste 200 de localități din 17 județe, din cauza secetei. În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri.

Căldură extremă în Europa

Probleme sunt în toată Europa. Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene. În Franța și Marea Britanie au fost emise avertismente de căldură extremă, în timp ce nordul Spaniei a înregistrat luni temperaturi de 43 de grade Celsius. Incendiile din Franța, Portugalia, Spania și Grecia au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele. În Marea Britanie este cea mai fierbinte zi din toate timpurile, iar experții spun că anumite părți ale Franței se confruntă cu o „apocalipsă de căldură”, scrie BBC, potrivit digi24.ro.

În doar o săptămână Dunărea a scăzut cu peste jumătate de metru

Pe Dunăre, au apărut dune de nisip care pun în pericol transportul fluvial. “Spre exemplu la Vărăști, jud. Călărași, lunca Dunării se usucă pe zi ce trece, dovadă fiind fâșia de pământ apărută și retragerea apei astfel încât poți înainta chiar și 10 metri în larg cu apa doar până la glezne. Debitul a scăzut chiar și în locul cel mai adânc, unde apa nu depășește un metru, ceea ce a făcut navigația aproape imposibilă, iar vapoarele care se încumetă au un risc mare de eșuare”,scrie asociaţia Act for Tomorrow, pe Facebook.

Exemplele pot continua. Lacul de acumulare Beliş-Fântânele, lung de 13 kilometri, se transformă în uscat. În unele locuri, unde apa avea o adâncime de câţiva metri, oamenii se pot plimba acum fără problem, potrivit observatornews.ro.

Lacul de acumulare cu apă potabilă Hălceni din județul Iași, care asigură apa pentru 7 comune din județ, a secat în proporție de 60% de la secetă, lăsând în urmă un peisaj arid cu crăpături și scoici.

România, lovită de secetă

Act for Tomorrow, o asociație de mediu, voluntariat și sustenabilitate, înființată în octombrie 2018, a tras un semnal de alarmă într-o postare pe reţelele de socializare:

“În această perioadă cu toții vedem și simțim efectele schimbărilor climatice. Seceta afectează numeroase zone din România și distruge ecosistemele acvatice.

Efectele secetei în România cresc de la zi la zi, iar rezultatele sunt apariția dunelor de nisip pe Dunăre și afectarea transportului fluvial, scăderea constantă a râului Jiu, secarea lacului Hălceni cu apă potabilă din județul Iași și oprirea apei potabile în mai multe localități din Maramureș.

În doar o săptămână Dunărea a scăzut cu peste jumătate de metru, nivelul apei este cu 38 de centimetri mai mic decât nivelul normal, lucru periculos pentru transportul fluvial. În plus, în mijlocul fluviului au apărut dune de nisip. Spre exemplu la Vărăști, jud. Călărași, lunca Dunării se usucă pe zi ce trece, dovadă fiind fâșia de pământ apărută și retragerea apei astfel încât poți înainta chiar și 10 metri în larg cu apa doar până la glezne. Debitul a scăzut chiar și în locul cel mai adânc, unde apa nu depășește un metru, ceea ce a făcut navigația aproape imposibilă, iar vapoarele care se încumetă au un risc mare de eșuare.

În județul Olt, în dreptul localității Corabia, pe Dunăre s-au format dune de nisip în mijlocul apei. Și în dreptul localității Bechet din Dolj, nivelul fluviului este vizibil scăzut, ceea ce a dus la impunerea restricțiilor de tonaj pe Dunăre și la obligativitatea navelor să scadă cantitatea încărcată în funcție de adâncimea apei. Dacă lucrurile continuă așa bacul de la Bechet ar putea fi scos din funcțiune.

Şi râul Jiu din județul Dolj este afectat de lipsa precipitațiilor. Acesta scade cu 7 centimetri pe zi, dovadă fiind și insulele de nisip formate dar și dispariția peștilor, potrivit spuselor localnicilor.

Lacul de acumulare cu apă potabilă Hălceni din județul Iași, care asigură apa pentru 7 comune din județ, a secat în proporție de 60% de la secetă, lăsând în urmă un peisaj arid cu crăpături și scoici.

Și în județul Maramureș situația este tensionată întrucât locuitorii mai multor comune, printre care Cupșeni și Libotin, nu au apă curentă din cauza faptului că izvoarele și râul din zonă au secat, iar autoritățile au restricționat accesul la apă. Oamenii au ieşit în stradă și le cer autorităților să le asigure apă pentru irigațiile culturilor și hidratarea animalelor”.

Mic ghid de economisire a apei

Verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace de consum apă astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni să fie reparate în regim de urgență;

  • Folosirea rațională a apei la baie și bucătărie, fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat (fără a face operațiuni de spălare);
  • Folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare);
  • Refolosirea apei în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor;
  • Întreținerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii și reumplerii acestora;
  • Montarea economizoarelor de apă la robinete;
  • Utilizarea mașinilor de spălat (rufe și vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;
  • Folosirea/înmagazinarea apei din precipitații;
  • Adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.
Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233