„Spart, stricat, ți-e frică să mergi pe el”. Malul lacului Tăbăcărie, nesigur și plin de gunoaie: municipalitatea anunță că ar putea fi reabilitat
Malul lacului Tăbăcărie care, în prezent arată deplorabil, ar urma să fie reabilitat. După ce ani de zile nimeni nu a adus îmbunătățiri, pentru că nu se știa cu exactitate cui aparține, misterul a fost elucidat. Zona se află în administrarea Primăriei Constanța, iar lucrările de refacere și consolidare ar urma să înceapă anul viitor. Costul total al proiectului ar fi de aproximativ șapte milioane de euro, bani de la bugetul local.
Gunoaie, maluri insalubre, nesigure ori deja prăbușite. Așa se poate descrie situația actuală a malului lacului Tăbăcărie.
În anumite zone, malul lacului Tăbăcărie a devenit un real pericol. De exemplu, într-o zonă bucăți de beton din alee s-au dislocat, iar oamenii practic nu mai au pe unde să se plimbe, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.
Mustafa Cârjali spune că a căzut pe o porțiune de mal și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală.
Mustafa Cârjali, localnic: Partea aia are betoanele în rampă, trebuie reparată.
Reporter: Vă este teamă să mergeți pe acolo?
Mustafa Cârjali: Păi mi-am rupt o dată piciorul acolo când am căzut.
O parte dintre constănțeni sunt nemulțumiți de faptul că nu se mai pot plimba pe malul lacului de teamă să nu cadă în apă, ori pe aleea deja distrusă.
„Spart, stricat, ți-e frică să mergi pe mal că te ia amețeala și să nu cazi”, spune o constănțeancă.
„Păi întotdeauna am mers pe el, dar de câțiva ani nu mai poți să mergi”, spune un constănțean.
„E urât, urât și neîngrijit”, spune o constănțeancă.
Malul lacului Tăbăcărie ar urma să fie reabilitat și consolidat de anul viitor. Până în prezent a fost emis certificatul de urbanism. Proiectul este împărțit în patru tronsoane, iar lucrările s-ar demara concomitent la câte două dintre acestea. Mai mult decât atât, vor fi realizate și două pasarele pietonale, una lângă cea deja existentă dar care se degradează, iar cealaltă în zona care face legătura cu lacul Siutghiol.
„Eu cred că în 2023 vom vedea primii muncitori acolo ai firmei câștigătoare care se vor ocupa de treabă. Din punctul meu de vedere, lucrările nu ar trebui să dureze mult, eu cred că într-un an de zile ar trebui să se termine fiindcă soluția care se întrevede în momentul de față ar fi soluția cu palplanșe metalice, prin batere, umplutură de piatră, a turna apoi beton peste o armătură de fier. Iar la final vom avea o alee pentru pietoni, pentru plimbări și o bucată pentru bicicliști”, a declarat George Măndilă, consilierul primarului municipiului Constanța.
De asemenea, va fi montată și o bară de protecție pe marginea lacului. Potrivit municipalității, costul total al reabilitării ar costa între cinci și șapte milioane de euro, bani de la bugetul local.