dobroge.tv

Live

Vaccinul împotriva varicelei lipsește din farmaciile constănțene: „Cerințele au fost mult prea mari, iar depozitele nu au fost pregătite”

18 iulie 2022
Publicitate

Serul Varilrix lipsește din farmacii de aproximativ o lună. Vaccinul pentru imunizarea împotriva varicelei este tot mai căutat, mai ales că tot mai mulți copii fac boala în ultima perioadă. Explozia numărului de îmbolnăviri a coincis cu eliminarea restricțiilor, iar medicii spun că purtarea măștii de protecție i-a ferit pe copii și de vărsat de vânt în ultimii doi ani.

Părinte 1: Bună dimineața! ... cred că are vărsat de vânt, face febră de 24h mare și acum i-au apărut niște bubițe. Mai sunt copii cu simptome?

Părinte 2: ... face febră.

Părinte 3: Mulțumim că ați anunțat, voi urmări și eu copilul.

Părinte 4: Bună ziua. Și ... are bubițe, unele cu lichid... știe cineva care este perioada de incubație?

Părinte 5: Șapte zile știam”.

Este discuția dintre câțiva părinți de pe un grup de grădiniță. În ultima perioadă, mai mulți constănțeni au observat aceleași simptome la copiii lor: semne care indică vărsatul de vânt.

Chiar băiețelul meu cel mare a luat varicelă și după două săptămâni și cel mic”, spune un tătic.

Mă mâncau și noaptea am stat până la 5 dimineața treaz”, spune băiețelul.

Varicela este o boală virală, cunoscută popular sub denumirea de „vărsat de vânt”, care apare frecvent în copilărie. Este contagioasă și necesită un tratament corespunzător pentru că, în caz contrar, pot apărea complicații severe.

Febră întâi și apoi urmează erupția, cu vezicule pline cu lichid care se extind și pe pielea capului și pe organele genitale și bineînțeles pe piele, pe corp. Sunt specifice un anumit gen de erupții”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Începând cu vârsta de 11 luni, toți copiii pot primi, la cererea părinților, vaccinul care îi protejează să nu facă o formă severă a bolii. Serul lipsește însă de aproximativ o lună de zile din farmacii și nu știe nimeni cu certitudine când va reapărea pe stoc.

La acest moment, într-adevăr există o problemă cu acest vaccin, problemă de aprovizionare. Cerințele au fost mult prea mari, iar depozitele nu au fost pregătite. Cerințe sunt, mai mari decât erau în trecut”, a declarat Elena Uda, manager farmacist.

Am încercat și noi să găsim vaccinul la alte lanțuri de farmacii din oraș, însă fără succes.

Reporter: Bună ziua! Vaccinul Varilrix îl găsesc la dumneavoastră?

Farmacist: Nu.

Reporter: Știți cumva când ar putea să apară că îl caut de ceva vreme.

Farmacist: N-ar nimeni pe stoc din lanțul nostru, nu știu să vă spun.

Distribuitorii de medicamente spun că lipsa acestui vaccin de pe piaţă este cauzată de unele probleme de producţie la nivel global, precum lipsa unor substanţe active necesare în compoziţia acestuia. Varilrix costă în jur de 200 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233