dobroge.tv

Live

Weekend de foc pentru pompierii constănțeni: 13 accidente, 29 de incendii, un bărbat la un pas de înec și 220 de situații de acordare a primului ajutor

Weekend de foc pentru pompierii constănțeni: 13 accidente, 29 de incendii, un bărbat la un pas de înec și 220 de situații de acordare a primului ajutor
18 iulie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța au desfășurat, în decursul weekend-uluiu care tocmai s-a încheiat, 279 misiuni.

  • Sâmbătă, 16 iulie 2022, ora 19:44, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța a emis un mesaj RO-ALERT valabil pentru unitățile administrativ teritoriale Constanța, Năvodari, Valu lui Traian și Lumina, ca urmare a unei avertizări meteorologice Cod Portocaliu. Fenomenele meteo vizate au fost ploi abundente, intesificări ale vântuluiu și vijelii, descărcări electrice și, izolat, grindină.

Ca urmare a fenomenelor meteorologice menționate anterior, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru degajarea unui copac în pericol să cadă și a altor doi copaci căzuți peste două autoturisme. Nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale.

  • Acordarea primului ajutor
Echipajele SMURD au intervenit în 220 situații pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale.

  • Accidente rutiere

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost solicitați să intervină în cazul a 13 accidente rutiere ce au avut loc pe raza județului Constanța, soldate cu 17 victime, șapte dintre acestea fiind transportate la unități sanitare.

  • Incendii

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 29 incendii, din care 23 fiind de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer, fiind afectate de flăcări peste 41 hectare.

  • Misiuni în mediul acvatic

Echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în cazul unei persoane care a fost scoasă la mal de salvamarii ce patrulau în zona plajei Santa Maria Bey. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 60 de ani, fusese văzut plutind în larg. Echipajele SMURD au efecutat manevrele de resuscitare, însă acestea nu au avut rezultat favorabil.

Scafandrii Centrului de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție din cadrul ISU Constanța au intervenit, în cursul serii de duminică, 17 iulie 2022, pentru căutarea unui bărbat dispărut într-un canal de irigații, în dreptul localității Hațeg. Acesta a fost găsit și adus la mal, însă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, medicii Serviciului Județean de Ambulanță Constanța declarând decesul.

  • Alte misiuni:

În acest weekend, pompierii militari au fost solicitați să acorde sprijin în cazul altor 12 situații: transport persoană supraponderală, deblocare de ușă, asigurări măsuri PSI la aterizare/decolare elicopter etc.

MĂSURI DE PREVENIRE A CAZURILOR DE ÎNEC

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel:

  • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
  • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!

MĂSURI PENTRU PREVENIREA INCENDIILOR

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța face apel către cetăţeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor: 

  1. arderea vegetației uscate sau a miriștilor reprezintă activități ce NU vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă şi la lăsarea întunericului;
  2. supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;
  3. după arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;
  4. asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, măturoaie, etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
  5. arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  6. arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 metri faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, etc.) şi 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
  7. arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă: emiterea permisului se face, prin grija primarului, de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens (conf. art. 97 din OMAI 163/2007).

Condiţiile utilizării focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale sunt prevăzute în Ordinul Ministrului Internelor şi Reformei Administrative şi al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008.


Sursă foto: ISU Dobrogea

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233