Lipsa forței de muncă se resimte și în rândul salvamarilor. Majoritatea salvatorilor sunt din alte județe sau localități: „Tinerii de pe litoral sunt mai comozi”
Și salvamarii caută angajați. Mulți dintre tinerii care au ales acest job nici măcar nu sunt din oraș. Din cauza numărul mic de doritori, salvatorii angajează personal chiar și din alte județe sau alte localități. Printre ei se află băieți chiar și din Moldova. Ba mai mult, unii dintre ei parcurg zilnic peste 150 de km. Este vorba de drumul dus-întors pe care îl fac tinerii care s-au angajat pe litoral în această vară. Pe lângă pasiunea de a salva vieți, banii, spun ei, au fost unul dintre motivele pentru care au ales această meserie.
Lipsa de personal nu se resimte doar în industria HoReCa pe timp de sezon, ci și în echipa salvamarilor, unde din ce în ce mai puțini tineri optează pentru o astfel de meserie. Cei mai mulți dintre salvatorii de pe litoral, nu sunt constănțeni.
„De unde să luăm, că știți bine că tinerii de pe litoral sunt mai comozi. Și atunci trebuie să aducem tineri dornici de muncă din alte zone alte țării și din păcate banii în loc să rămână la noi în zonă, se redistribuie pe alte județe. Pe când amărâții ăștia de copii din alte județe, ăștia săracii sunt oameni serioși, muncitori, știu să aprecieze un leu și-și dau interesul să salveze viața unui om”, a declarat Vasile Borteș, șef salvamar Eforie Sud-Olimp.
Este și cazul lui Valentin. Deși nu a crescut lângă mare, este îndrăgostit de valurile și frumusețea ei. Și-a ales această meserie din plăcere, dar și din nevoia de a câștiga mai bine. Este din Cernavodă, însă de câțiva ani de zile, pe timp de sezon, marea i-a devenit casă.
„Sunt din Cernavodă. Mi-au spus niște prieteni de serviciul ăsta. Am venit, am dat niște probe, le-am luat și uite că sunt de 15 ani. Aici sunt oportunități mai mari și am ales acest serviciu”, a declarat Valentin Ivan, salvamar-șef sector.
Tot din pasiune a ales și Ionuț să vină vara la Constanța. Orășelul din care provine, Hârșova, spune el, nu oferă prea multe oportunități, iar salariile acolo sunt prea mici, susține tânărul. La malul mării el a putut combina pasiunea cu satisfacția banului.
Ionuț Lopătaru, salvamar: Am început de mic, m-am axat pe asta, în fiecare vară sunt aici.
Reporter: Ți se pare că e mai ofertantă Constanța?
Ionuț Lopătaru: Da, și mi-a și plăcut meseria asta, m-a atras.
Reporter: Dacă ai fi muncit în Hârșova ai fi avut aceiași bani?
Ionuț Lopătaru: Eu zic că nu.
De la începutul lunii iulie, numărul de salvamari a fost suplimentat, atât în municipiul Constanța, cât și în sudul litoralului asta și pentru că în această perioadă valurile de turiști care vin la malul mării sunt din ce în ce mai mari.
„Acum am undeva la 86, plus medici, plus scafandrii, am patru echipe de scafandri, deci undeva la 88 în total”, a mai declarat Vasile Borteș, șef salvamar Eforie Sud-Olimp.
„Da, s-a suplimentat, numai eu am vreo 30 de salvamari până la dig”, a mai Valentin Ivan, salvamar-șef sector.
Peste 100 de salvamari cu bărci, skijeturi, caiace sau catamarane supraveghează plajele din stațiunea Mamaia. Pentru un concediu liniștit la mare, turiștii trebuie să respecte indicațiile salvatorilor și semnificația steagurilor arborate la foișor. Recomandări au transmis și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea
„Nu vă aventurați la scăldat dacă nu înotați bine, scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului. Nu vă aventurați în apă dacă sunteți sub influența alcoolului și pe timp de noapte. Evitați scăldatul în zone în care anterior s-au produs incidente, nu intrați în apa rece după ce ați stat foarte mult la soare”, a declarat sg.maj. Oana Manoilă, subofițer tehnic principal CIRP.
De asemenea, o atenție deosebită trebuie manifstată și cu cei mici. Aceștia nu trebuie să fie lăsați nesupravegheați de către adulți care trebuie la rândul lor să respectate niște măsuri minime de siguranță.