Festivalul Neversea, în siguranță: oameni legii au fost prezenți în fiecare zi și noapte. Zeci de persoane prinse cu droguri - amenzi de peste 20.000 de lei
Festivalul Neversea a fost o manifestare fără incidente de securitate. „Dorim să mulțumim tuturor partenerilor care au fost alături de forțele de ordine și au contribuit la succesul acestei misiuni. De asemenea, mulțumim participanților la festival, care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil”, au transmis oamenii legii.
Specialiști în prevenirea criminalității din cadrul Poliției Române au desfășurat activități pentru conștientizarea riscurilor associate consumului și traficului de droguri, fiind oferite recomandări preventive și informații legislative, prin intermediul unui cod QR - „Dincolo de Aparențe”. Totodată au desfășurat o campanie de prevenire a victimizării, având ca public-țintă atât copiii, cât și adulții. Astfel, în cele patru zile de festival, peste 40.000 de persoane au beneficiat de informații preventive pe linia furturilor din buzunare, dispariții de minori, prevenirea traficului de persoane, trafic și consum de substanțe interzise și siguranță online.
În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, specialiştii Agenției Naționale Antidrog din Constanța, sprijiniți de personal detașat pe litoral de la structura centrală și din alte structuri teritoriale și de voluntari instruiți în domeniu, au desfășurat activități preventive de care au beneficiat aproximativ 10.000 de persoane, constând în realizarea a 4.566 informări, 2.150 diseminări de materiale de reducere a riscurilor, 1.830 de chestionare aplicate ca urmare a testărilor ochelarilor speciali care imită optic efectele consumului de alcool şi droguri, 970 de chestionare antidrog aplicate, 256 de distribuiri ale codului QR – www.infodrog.ro şi 97 de discuții de consiliere voluntare.
De asemenea, au fost organizate 14 sesiuni de informare antidrog și de prezentare a unor măsuri de prim-ajutor care trebuie acordate în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută cu droguri etc) de care au beneficiat 1.329 de persoane reprezentând întreg personalul angajat al Festivalului Neversea, dar și voluntarii acreditați, precum și șapte sesiuni de informare având 226 de beneficiari din rândul personalului hotelurilor, cluburilor, barurilor şi teraselor aflate în vecinătatea festivalului.
La rândul lor, pompierii militari au executat controale de specialitate la operatorii economici aflați atât în proximitatea zonei festivalului, cât și la cei aflați în interiorul spațiului unde s-a derulat evenimentul pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. În urma celor 82 de deficiențe constatate în teren, colegii noștri au aplicat patru amenzi contravenționale în cuantum de 13.500 lei și alte 78 avertismente. Controalele inspectorilor de prevenire au fost executate atât premergător, cât și pe timpul evenimentului.
REZULTATE
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv în aceste zile concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășurau activități ilegale, inclusiv persoane care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise.
Astfel, pe parcursul acestor zile, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, au oprit din a participa la acest festival 23 de persoane, dintre care cinci cetățeni bulgari, 17 cetățeni români și un cetățean sârb, ca urmare a constatării săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri.
În acest sens, au fost ridicate cinci comprimate ecstasy, trei comprimate MDMA, 10 țigări, care ar fi conținut cannabis, două pliculețe transparente autosigilante, care ar fi conținut substanță cristalină, două pliculețe care ar fi conținut o substanță cu miros specific de cannabis, precum și alte pliculețe cu substanțe.
De asemenea, alte 60 de persoane au fost împiedicate să participe la festival după ce au fost surprinse de jandarmi cu substanțe interzise. Echipajele de jandarmi au depistat totodată două persoane, care aveau asupra lor arme albe. În toate cazurile, au fost aplicate măsurile legale, cercetările fiind continuate de către organele abilitate.
În ceea ce privește odinea publică, jandarmii au intervenit în 33 situații, pentru a sancționa consumul de băuturi alcoolice, provocare de scandal pe drumurile publice și refuz de legitimare, în exteriorul locului de desfășurare a festivalului. Valoarea acestor sancțiuni a fost de 6.800 de lei.
Sâmbătă, în zona festivalului, jandarmii au identificat un cetățean nigerian căruia îi expirase perioada de ședere legală în România. Acesta a fost preluat de colegii de la Inspectoratul General pentru Imigrări, pentru a fi puse în aplicare procedurile legale.
O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe toată perioada desfășurării acestui eveniment. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele două posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al Unității de Primiri Urgențe Constanța au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
- 53 cazuri intoxicații ( consum excesiv de alcool) ;
- 28 cazuri afecțiuni cardiace;
- 191 cazuri traumatisme;
- 25 cazuri arsuri;
- 21 cazuri lipotimii;
- alte 850 cazuri cu afecțuni medicale diverse ( ex. zgârieturi, escoriații, plăgi minore, administare tratament pentru afecțiuni cronice sau acute etc.)
În nouă situații (traumatisme și diverse probleme medicale) a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 8 adulți și un minor au fost transportați la spital.
Peste 900 de oameni ai legii, prezenți zilnic la festival
Reamintim că zilnic, peste 900 de jandarmi, polițiști, polițiști de frontieră și personal al Agenției Naționale Antidrog au fost prezenți în zona festivalului și pe traseele de afluire, pentru siguranța participanților, a turiștilor și a constănțenilor.
Nave operative ale Gărzii de Coastă au asigurat perimetrul maritim al festivalului, nepermițând accesul ambarcațiunilor neautorizate. În perioada festivalului, punctele de trecere ale frontierei de stat de pe raza de competență a Gărzii de Coastă au fost tranzitate de aproximativ 71.000 persoane și 15.000 mijloace de transport.
Totodată, reamintim că în perimetrul zonei de desfășurare a festivalului au fost alocate două posturi medicale avansate, fiecare având capacitatea de a acorda asistență medicală unui număr de 50 persoane simultan, trei corturi de prim-ajutor, două autospeciale pentru transport victime multiple, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, două șenilate, trei tărgi pentru salvare pe teren accidentat, precum și o ambarcațiune CBRN care a executat patrule pe mare.
Posturile medicale avansate și corturile de prim-ajutor au fost încadrate și cu personal din cadrul Unității de Primiri Urgențe Constanța – medici, medici rezidenți și asistenți medicali.
Sursă foto: Arhivă Dobrogea TV