dobroge.tv

Live

Bate vântul prin stațiunea Mamaia, în mijlocul sezonului. Hotelierii sunt disperați: „Este mai rău decât în pandemie”

13 iulie 2022
Publicitate

Prețuri mari, hotelieri disperați că nu fac față facturilor la utilități și plaje goale. Pe litoralul românesc, turiștii mai vin doar în weekend. Ne aflăm la mijlocul sezonului estival, iar stațiunea Mamaia, de pildă, este aproape goală în timpul săptămânii. Dacă în alți ani, cei care veneau la mare în concediu de abia mai găseau un loc pe plajă sau un șezlong liber, acum administratorii spun ca sunt zile în care nu le trece nimeni pragul. „Este mai rău decât în pandemie” susțin operatorii economici.

Sezonul estival de anul acesta se anunța la început unul profitabil pentru operatorii economici de pe litoral. Este prima vară, după doi ani de pandemie, fără restricții, așa că hotelierii se așteptau ca acum să reușească să-și recupereze din pierderile înregistrate în ultimele două veri. Însă, în realitatea lucrurile stau diferit.

Comparativ cu luna trecută, unde am avut un grad de ocupare 90-100%, luna aceasta în timpul săptămânii avem ocupat 70-80%, iar în weekend este full. Anul trecut în luna iulie nu aveam nicio cameră disponibilă”, a declarat Elena Drăghici, șef recepție hotel.

Stațiunea suferă. În timpul săptămânii rezervările au scăzut drastic. Pe weekend sunt, dar nu satisfăcător de bune”, a declarat Iolanda Nanu, hotelier.

Terasele sunt goale iar proprietarii nu știu ce să mai facă să își țină afacerile deschise. Sunt zile în care în unele localuri nu intră nimeni.

În cursul săptămânii și în weekend nu sunt foarte mulți. Față de alți ani sunt undeva la 10%. Acum este gol. Așa este în cursul săptămânii până la 12.00-13.00 unde o să avem două-trei mese maxim”, a declarat Elena Perjan, manager terasă.

Turiștii sunt dezamăgiți și spun că dacă altă dată se trezeau cu noapte în cap pentru un loc pe plajă acum au bucăți întregi de nisip la dispoziție.

Am găsit o Mamaie neîngrijită, părăsită, clădiri abandonate, mizerie multă. Financiar vorbind destul de scump, prețuri sunt destul mari. Am constatat că plajele sunt goale”, spune un turist.

Se simte în buzunare, bate vântul. Dacă anul trecut închiriam 150 în timpul săptămânii, acum închiriem 60-70, cam la jumătate”, a declarat Răzvan Chițan, administrator de plajă.

Se pare că lipsa turiștilor de pe litoral se datorează și faptului că restricțiile s-au ridicat, iar românii preferă acum să călătorească în străinătate. Nici în Delta Dunării și nici la munte situația nu este mai bună. Mai toate stațiunile montane sunt goale.

În timpul pandemiei destinațiile românești au avut de câștigat. Românii au rămas mai mult în interiorul României. Acum a venit reversul medaliei. Oamenii practic se văd liberi să călătorească fără test COVID, fără certificatul de vaccinare pentru a intra în anumite țări”, a declarat Corina Martin, agent de turism.

Nici în Eforie lucrurile nu stau mai bine. Deși în sudul litoralului prețurile sunt ceva mai mici, unii hotelierii se plâng și spun că unitățile de cazare sunt mai goale decât erau în pandemie.

Vin vinerea, sâmbăta, iar duminica pleacă. Oamenii pleacă acum în Grecia sau Italia. La un moment dat, dacă stăm să calculăm totul pe hârtie, nouă nu ne mai rămâne nimic. Asta dacă rămâneam la prețurile de anul trecut”, a declarat Enache Calabache, manager hotel Eforie Nord.

În prezent gradul de ocupare de pe litoral este undeva de 60% în timpul săptămânii iar în weekend se ajunge undeva la 80-90%.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233