Fără angajați în vârf de sezon. Un hotelier de pe litoral a postat un anunț de angajare, iar răspunsurile l-au șocat: „Ce este atât de amuzant la un salariu de...”
Suntem la jumătatea sezonului estival, iar operatorii de pe litoral se plâng de lipsa personalului. Pe platformele de recrutare încă sunt sute de anunțuri de angajare în industria HoReCa. De la barman, ospătar și până la cameristă sau bucătari, hotelierii caută cu disperare angajați pentru a-și ține afacerile deschise. Deși salariile pot ajunge chiar și până la o mie de euro pe lună, oamenii nu par interesați de un job care este disponibil doar aproximativ trei luni.
„Aici am postat anunțul, căutând cameristă, iar mai jos sunt răspunsuri care pur și simplu m-au șocat. Reacții amuzate. Nu înțeleg ce este atât de amuzant la un salariu de 4.000 de lei pe lună”, spune Enache Calabache.
Enache Calabache este unul dintre hotelierii de pe litoral care încă de la începutul sezonului estival caută cu disperare angajați. Deși a încercat prin diverse metode să-i atragă pe oameni, puțini sunt cei care au fost interesați. Pentru că numărul lor este în continuare insuficient, acesta a publicat din nou un anunț pe un site de socializare. Reacțiile și răspunsurile internauților nu au fost deloc pe măsură. Salariul, este principalul motiv pentru care oamenii nu vor să muncească, deși acesta este unul atractiv.
„Într-adevăr, lipsa de personal este una cruntă, față de ultimii ani. Am postat un anunț căutând o cameristă pentru o pensiune de 15 camere și am primit numai comentarii răutăcioase, cum că salariul ar fi mic. Pentru 4.000 de lei au spus că nu vor să vină”, a declarat Enache Calabache, manager hotel.
Ne aflăm în vârf de sezon, așa că Enache nu crede că va mai avea vreo șansă să găsească angajați. Motiv pentru care, îi mai rămâne o singură variantă: pentru a-și ține afacerea deschisă, toată familia va fi nevoită să muncească pentru a suplini lipsa de personal.
„Vom fi nevoiți și mama mea și fratele meu și eu și nevasta mea, toată familia ca să ținem afacerea. Că două luni pe an, atât avem”, a mai declarat Enache Calabache, manager hotel.
Și nu este singurul agent economic nemulțumit de pe litoral. Atât hotelierii, cât și administratorii de plajă susțin că de la an la an, rămân cu mai puțini angajați. Deși aceștia încearcă să le creeze toate condițiile și să le ofere salarii atractive, oamenii preferă alte domenii de activitate.
„Pe restaurant, anul acesta a fost o mare problemă pe restaurant. Salariile, ca în fiecare an, sunt atractive, au mai și crescut. Dar totuși a fost lipsă de personal”, a declarat Elena Drăghici, manager hotel.
„Vin-pleacă, vin-pleacă, nu sunt oameni serioși care să vină, să bată palma cu tine, defapt ei vin, bat palma cu tine, par serioși și după te trezești că nu mai vin la muncă peste o săptămână-două”, a declarat Răzvan Chițan, operator de plajă.
Reprezentanții din turism spun că principalul motiv ar fi că sezonul de pe litoralul românesc este mult prea scurt, iar celor mai mulți nu le convine să muncească doar câteva luni.
„Nimeni nu vrea să lucreze pentru două luni și în toamnă, din nou, să-și caute un alt loc de muncă. Deci este o problemă majoră, pe care o aveam deja oricum în turism. Iar pandemia a agravat situația pe care o aveam deja”, a declarat Corina Martin, agent de turism.
Pe platformele de recrutare se găsesc și la acest moment sute de anunțuri de angajare în domeniul HoReCa. Se caută de la ospătari, barmani și bucătari, până la cameriste sau recepționer. Un alt motiv pentru care cei de pe litoral se confruntă cu lipsa personalului, ar fi și pandemia.
„Transporturile și turismul au fost cele mai afectate industrii în timpul pandemiei, ceea ce a făcut ca personalul din aceste industrii să treacă spre alte domenii”, a mai declarat Corina Martin, agent de turism.
De asemenea și pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt peste 6.000 de anunțuri de angajare, dintre care aproximativ 100 sunt pentru HoReCa.