„Veștile nu sunt prea bune”. Crește numărul cazurilor de COVID-19 la Constanța. Medicii recomandă purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate
Numărul cazurilor de COVID-19 se dublează de la o săptămână la alta, atât la Constanța, cât și în toată țara. În municipiu, medicii de familie au din nou pacienți la cabinet confirmați pozitiv, la centrele de evaluare se prezintă zeci de oameni în fiecare săptămână, iar centrele de testare sunt din nou la mare căutare. Specialiștii le recomandă celor aflați în categoriile de risc să revină la purtarea măștii de protecție, măcar în spațiile aglomerate.
În ultima perioadă, tot mai mulți constănțeni s-au infectat cu virusul SARS-CoV2. Cifrele oferite de autoritățile sanitare arată că rata infectărilor este de două ori mai mare față de săptămâna trecută. Pe 5 iulie vorbeam de o incidență de 0,83 pe municipiu și de 0,51 pe județ.
„În acest moment, rata de incidență pe municipiu este de 1,92, iar pe județ este 1,23. Dacă vorbim despre persoanele internate pe secții, vorbim de 33 de pacienți în acest moment, dintre care unul la ATI”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Medicii de familie și-au început săptămâna cu apeluri de la pacienți care s-au testat la domiciliu și care au fost confirmați pozitiv. Mulți sunt și cei care s-au prezentat la cabinet cu simptome specifice bolii.
„Veștile nu sunt prea bune, după acest weekend, când am revenit la cabinet, deja începem să primim mesaje pe Coronaforms că au început să apară cazuri de pacienți pozitivi. Am primit și telefoane de la pacienți care s-au testat singuri acasă. Încep să reapară cazurile”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Ministerul Sănătății, doctorul Alexandru Rafila a decis luni să fie reluată raportarea zilnică în contextul creșterii numărului de cazuri de la nivel național.
„În ultimele trei săptămâni am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri. Este un trend așteptat, conform și previziunilor INSP. Opinia noastră este că această creștere va mai dura circa 4-5 săptămâni”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Reprezentanții unităților medicale din județul Constanța îi sfătuiesc pe toți cei care sunt diagnosticați pozitiv cu COVID-19 să se prezinte la centrul de evaluare. La Spitalul de Boli Infecțioase a crescut și adresabilitatea pentru testare.
„Săptămâna trecută am avut aproximativ 70 de pacienți pentru testare și 41 pozitivi. Iar în ceea ce privește evaluarea, au fost aproximativ 60 de pacienți săptămâna trecută. Iar în primele două zile ale acestei săptămâni sunt aproximativ 40 de pacienți care s-au testat, dintre care 25 pozitivi, deci doar în două zile”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager SCBI Constanța.
Comparativ cu celelalte valuri, simptomele sunt mai ușoare, spun specialiștii. Cu toate acestea, medicii îi îndeamnă mai ales pe cei care se știu bolnavi și de alte afecțiuni să se protejeze prin purtarea măștii de protecție în zonele aglomerate. Fapt care este deja respectat de unii bătrâni.
„Și în vârstă și cu probleme și tot timpul ne-am protejat. Chiar și când a fost pe 0, noi am avut mască, așa am ieșit afară”, o constănțeancă.
„Ne e frică, normal, la cât am trecut prin asta și de ce să nu ne protejăm? Eu m-am protejat și până acum, dar de acum în colo cred că toată viața o să ne protejăm”, a declarat o altă constănțeancă.
Vaccinul rămâne în continuare cea mai importantă modalitate de protecție împotriva virusului. Amintim că imunizarea se face doar la medicii de familie după ce toate centrele din județul Constanța s-au închis.