Țânțarii, inamicii de sezon. Tot mai mulți copii ajung la cabinetele medicilor de familie cu pișcături: „Au probleme destul de urâte cu acea reacție alergică și necesită și tratament”
Din ce în ce mai mulți părinți se prezintă la cabinetele medicilor de familie cu cei mici pentru un tratament împotriva țânțarilor. Mușcătura provocată de această insectă poate deveni de cele mai multe ori periculoasă, în unele cazuri existând riscul de transmitere a unor boli. Medicii trag un semnal de alarmă, mai ales pentru cei cu copii mici. De asemenea, echipele municipalității intervin periodic pentru dezinsecție.
Ioan: De la țânțari.
Reporter: Îl dați cu ceva?
Ioan: Îl dau, dar el se scarpină oricum.
Domnul Ioan nu știe cum să-l mai protejeze pe fiul său Claudiu. Vara pe cât de plăcută este pentru cel mic, pe atât de deranjantă devine atunci când este mușcat de insecte. Țânțarii, susține acesta, i-au devenit băiatului inamici în acest sezon estival.
„Da sunt peste tot. E plin de insecte, uitați-vă la copil dacă nu mă credeți, că e plin de ciupituri”, a declarat Ioan Stoian, tatăl copilului.
Afecțiunile cauzate de țânțari se transmit prin intermediul sângelui. De pildă, în timpul mușcăturii ei se pot hrăni cu sânge de la persoane bolnave și apoi transmit microbul mai departe, mușcând o altă persoană.
„Orice insectă care te înțeapă este periculoasă și trebuie să fim atenți”, spune o constănțeancă.
„Țânțari, insecte, lăcuste și alte zburătoare mici. Sigur că sunt deranjante, dar acum suntem în plin sezon, e multă lume pe stradă și nu putem să dăm așa cu insecticid”, spune un constănțean.
„Seara și noaptea mai ales, am prin curte numai țânțari”, spune un alt constănțean.
La cabinetele medicilor de familie din ce în mai mulți părinți vin cu cei mici pentru a le ameliora usturimile și mâncărimile provocate de mușcătura de țânțar.
„Țânțarii pot transmite mai multe infecții. Da, vin părinți și spun uitați a fost înțepat într-un loc sau în mai multe. Mulți copii chiar au probleme cu acea reacție alergică la locul înțepăturii destul de urâte și necesită și tratament, deci nu e chiar o simplă înțepătură”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
În cazul în care nu știm cum să ne mai apărăm de țânțari sau cum să ne vindem rănile trebuie să cerem sfatul medicului.
„Recomandăm ori purtarea de brățări împotriva țânțarilor, există soluții substanțe care se aplică pe piele, factor de protecție împotriva țânțarilor, iar tratamentul constă în antialergice, dar în primul și primul rând, cum am observat pișcătura de țânțar, dezinfectarea locului respectiv cu alcool sanitar”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
În unele cartiere din oraș, constănțenii susțin că echipele municipalității au trecut pe timpul nopții și au igienizat zona, iar numărul insectelor s-a redus considerabil.
„Înainte erau, dar curios că au trecut două seri la rând, și s-au mai redus, nu mai sunt”, spune un constănțean.
Potrivit municipalității, în fiecare săptămână este asigurată dezinsecția împotriva țânțarilor, căpușelor, gândacilor și a păianjenilor. Se acționează pentru stârpirea insectelor și pentru eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli în parcurile, scuarurile și spațiile verzi dintre blocuri.