Imagini de groază în județul Tulcea. Milioane de lăcuste au invadat sute de hectare de teren agricol și au făcut prăpăd în urma lor
Invazie fără precedent în județul Tulcea. Sute de hectare de teren agricol au fost acoperite de lăcuste. Practic, insectele distrug tot în jurul lor. Oamenii sunt disperați pentru că își văd culturile afectate. Situația este atât de alarmantă încât a fost activat Comitetul pentru Situații de Urgență.
Imagini de groază în județul Tulcea. Milioane de lăcuste au invadat sute de hectare de teren agricol și au făcut prăpăd în urma lor. Din unele culturi nu se mai poate recupera nimic.
„La porumb e afectat foarte mult. Unde au intrat nu a mai rămas decât bățul”, spune Nicolae Mocanu, primarul localității Greci.
Fermierii dar și autoritățile spun că este o invazie fără precedent.
„Aproximativ 100 de hectare cu proprietari privați și cu culturi în special de porumb, afectate 100%. Și mai avem o zonă de arie protejată umedă unde era stuf și pe care l-au mâncat aproape în totalitate. Deci, în total, sunt 200 de hectare”, a declarat Nicolae Mocanu, primarul localității Greci.
„Le place mai mult stuful, dar chestia este că au atacat și pe o parte și pe alta a stufului culturile cetățenilor noștri din comună. Cu predilecție, porumbul, e mai dulce, le place mai mult”, spune un localnic.
A fost întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență, iar pentru a extermina lăcustele autoritățile au decis să stropească cu insecticid atât de la sol, cât și din aer, cu ajutorul unui elicopter.
„Uitați, acesta era viitorul știulete de porumb. Uitați, i-a mâncat vârful”, mai spune Nicolae Mocanu, primarul localității Greci.
Biologii au și sfaturi pentru fermieri.
„Nu mai întorci brazda, prin întoarcerea brazdei se pierde și foarte multă apă, atunci când însămânțezi, cigratezi și faci o linie de însămânțare mai îngustă. În felul acesta se realizează o păstrare a apei în sol și mai mult, o păstrare a biotei care consumă ouăle de lăcuste”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Potrivit unui studiu al Națiunilor Unite, un singur roi de lăcuste poate să distrugă culturi care ar hrăni 2.500 de oameni pe an.