Nervi întinși la maxim și timp pierdut. Șoferii de TIR așteaptă de ore întregi să intre la încărcat sau descărcat în Portul Constanța: „Cam de vreo șapte ore”
Blocaj în Portul Constanța. Coloanele de TIR-uri care așteptau să intre la încărcat sau descărcat au blocat banda de urgență a autostrăzii. Deși autoritățile portuare spun că au creat culoare speciale de transport, șoferii au așteptat ore bune pentru a putea intra în port. Mai mult decât atât, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu spune că ar urma să fie amenajată o parcare cu o capacitate de 800 de locuri.
Nervi, așteptare și timp pierdut. Așa se poate descrie situația șoferilor care așteptau să încarce sau să descarce cereale în Portul Constanța. În tot acest timp, banda de urgență de pe A4 a fost blocată pe o distanță de aproximativ cinci km.
„Mai e, mai e de stat. Cam patru ore mai e de stat garantat, la ce coadă este aici. Se mai face încă o coadă, iar”, spune un șofer.
Șofer: Cam de vreo șapte ore.
Reporter: Și cât veți mai sta până la descărcare?
Șofer: Depinde ce este în Dană acolo, la cât o fi de aglomerat acolo. Cu totul, la 12-15 ore, cu siguranță.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu spune că a cerut conducerii portului realizarea unui studiu de fezabilitate pentru ca ulterior să fie amenajată o parcare de 800 de locuri în exteriorul Portului. Până va fi gata acea parcare, șoferii mai au de așteptat. Unii dintre conducătorii auto au stat chiar și cinci ore până au putut încărca sau descărca. Nu este pentru prima dată când sunt nevoiți să aștepte atât de mult timp, spun șoferii.
Șofer: Din București.
Reporter: Cu ce sunteți încărcat?
Șofer: Cereale.
Reporter: Vi s-a mai întâmplat?
Șofer: De o lună de zile aproape zilnic.
„Avem 3-4 ore și poate, poate în condițiile astea, la ora 10 să intrăm și noi înăuntru. Înăuntru, deci, acolo…nu știm”, spune un șofer.
Potrivit administrației Porturilor Maritime Constanța, anual, în această perioadă fluxul de mărfuri este mai mare față de alte perioade ale anului. Însă, la acest număr crescut de camioane se adaugă și cele venite din Ucraina. În încercarea de a fluidiza traficul, autoritățile portuare au creat trasee separate pentru camioane. De exemplu, cele care sunt goale merg pe altă rută față de cele încărcate cu cereale. De asemenea, au fost create și noi rute de marfă după ce s-a deschis și Poarta 14, unde funcționează vamă și poliție de frontieră.