A fost finalizată stația de colectare a deșeurilor din Tortoman. Primar: „Pentru locuitorii comunei se vor crea locuri de muncă. Este o investiție foarte bună pentru noi”
Stația de colectare a deșeurilor din localitatea constănțeană Tortoman a fost finalizată. Depozitul ecologic va avea o capacitate de 35.000 de tone pe an, iar acolo vor fi depozitate deșeuri menajere, dar și cele din piețe ori parcuri. Lucrările au durat opt ani de zile iar valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 43 de milioane de euro.
Începută în urmă cu opt ani, stația de colectare selectivă de la Tortoman a fost finalizată. Acum există și drum de acces către platformă, un lucru esențial în funcționarea ei.
„Acest proiect, „Sistemul integrat al deșeurilor” practic are o adresabilitate de 85% asupra populației județului Constanța privind colectarea deșeurilor și etapa a doua de neutralizare a deșeurilor”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
În stația de la Tortoman ajung deșeurile colectate selectiv. Pe două fracții trebuie, trebuie să vină hârtie – carton, și fracția a doua, plase plus ceva metal că nu pot fi separate. Și ele se împart, se trece la hârtie-carton, se recuperează, tot deșeul pleacă pe restu, iar restul se balotează și se valorifică.
Deschiderea stației de colectare a deșeurilor reprezintă o oportunitate și pentru comuna Tortoman.
„Pentru locuitorii comunei se vor crea locuri de muncă și automat bani care vor veni la bugetul local. Este o investiție foarte bună pentru noi în comuna Tortoman”, a declarat Lucian Chitic, primarul comunei Tortoman.
Vor fi făcute economii financiare datorită recuperării produselor reciclabile. Mai mult decât atât, se reduc semnificativ și mirosurile neplăcute ori emisiile de gaze cu efect de seră.
„Pentru orașe vom asigura eco-insule digitalizate astfel încât, în zona orașelor, modul de colectare să fie unul European, civilizat și eficient. Să avem o reducere a deșeurilor reziduale care se duc la groapă”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
De asemenea, potrivit ministrului Mediului, în zona rurală vor exista peste 540 de centre de aport voluntar. Mai exact, vor fi centre care se ocupă cu deșeurile voluminoase. Stația de colectare a deșeurilor din localitatea Tortoman trebuia să fie gata încă din anul 2020. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța, dacă lucrările nu se finalizau acum, banii primiți de la Uniunea Europeană trebuiau înapoiați. Mai exact, aproximativ 60 de milioane de euro. Acum urmează recepția lucrării și licitația pentru serviciile de colectare. Depozitul va avea o capacitate de 35.000 de tone de deșeuri pe an.