dobroge.tv

Live

„Să facem din Marea Neagră o mare fără deșeuri”. Expoziție în aer liber, la Constanța

07 iulie 2022
Publicitate

Marea Neagră este din ce în ce mai afectată de gunoaiele care sunt aruncate în ea. De la începutul anului, au fost strânse, de pe litoralul românesc, aproape 6.000 de deșeuri din toate categoriile. Cel mai comun a fost însă plasticul. Pentru a le arăta constănțenilor, dar și turiștilor cât de periculoase sunt aceste deșeuri, în municipiu dar și în Mamaia, specialiștii în domeniu au organizat o expoziție în acest sens.

Plasticul este cel mai comun deșeu strâns din Marea Neagră, susțin specialiștii. Potrivit acestora, în fiecare zi, în mare sunt aruncate trei tone de deșeuri. Ceea ce unii dintre noi se pare că nu înțelegem este că toate aceste gunoaie reprezintă o ameninţare nu doar pentru viețuitoarele marine, ci și pentru oameni.

Nu era așa. Pe timpul meu nu era așa murdară ca acum. Dacă nici bucățica asta n-o respectăm înseamnă că suntem o groapă de gunoi”, spune un constănțean.

Întotdeauna a fost grija pentru natură. Niciodată n-am lăsat nepoții sau copiii să arunce”, spune o constănțeancă.

Numărul deșeurilor înregistrate în ultima perioadă în Marea Neagră se poate compara cu cel din Marea Mediterană, unde în fiecare an ajung aproximativ 230.000 de tone de gunoaie din plastic, susțin specialiștii. Plasticul se degradează foarte lent și poate rămâne în apa mării sau pe plajă timp de zeci de ani. Din acest motiv, la Constanța a fost organizată o expoziție pe tema „Să facem din Marea Neagră o mare fără deșeuri”.

Trebuie să fim foarte atenți cu mediul înconjurător, cu apa, pentru că ne ajută și ele”, spune un turist.

O idee foarte bună. Trebuia de mult implementată ideea asta și pusă de mult în practică”, spune un constănțean.

În cadrul proiectului de cercetare „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea deșeurilor marine în vederea protecției ecosistemului Mării Negre” sunt implicate mai multe țări precum Turcia, Georgia și Bulgaria.

Proiectul vizează creșterea gradului de conștientizare și responsabilitate a publicului larg, a factorilor de decizie locali pentru reducerea, gestionarea deșeurilor fluviale și marine din zona de coastă și bentală a Mării Negre.

Marea Neagră este poluată cu plastice în proporții care depășesc sau pot fi comparate cu cele din Marea Mediterană, fiind considerate ca reper”, a declarat dr. Elena Stoica, cercetător Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța.

De asememena, potrivit reprezentanților Mare Nostrum, în 2021 au fost strânse peste 29.000 de deșeuri, iar în 2022 în perioada februarie-aprilie au fost deja colectate aproape 6.000 din toate categoriile.

Peste 40% dintre păsări și mamifere au probleme cu aceste deșeuri. Pe lângă faptul că degradează ecosistemul marin, sunt și bioacumulatoare de toxine. Microplasticul ingerat de pește ajunge într-un final în farfuria noastră și este mâncat de noi”, a declarat Angelica Paiu, activist de mediu.

Aproximativ 10 milioane de tone de deşeuri ajung în mările şi oceanele lumii în fiecare an. Materiile plastice, în special deşeurile de ambalaje din plastic, precum sticlele de băuturi şi pungile de unică folosinţă sunt de departe principalul tip de deşeuri găsite în mediul mării.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233