dobroge.tv

Live

Anunţ îngrijorător de la ministrul Mediului: 70% din ţară este afectată de secetă. Românii sunt rugaţi să nu facă risipă de apă

06 iulie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat astăzi că 70% din suprafața României este afectată de secetă pedologică. Ministrul a făcut un apel la consum raţional al apei potabile, pentru că presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda.

De asemenea, sunt zone lovite de mai multe fenomene extreme, precum averse torențiale, vijelii, grindină și caniculă. Potrivit ministrului Mediului, autoritățile monitorizează în permanență rezervele strategice de apă, mai ales că fenomenele extreme vor continua în luna iulie.

"75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice moderată, puternică sau extremă. Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda", a precizat Tanczos Barna.

Ministrul s-a referit şi la rezervele strategice de apă, afirmând că cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.

”Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele”, a spus el.

Tanczos Barna a mai spus că sunt câteva regiuni unde ”media precipitaţiilor din ultimele 10 luni este la mai puţin de jumătate faţă de anii precedenţi”, a spus Barna, dând ca exemplu zone precum Tecuci, Adjud, Bârlad, Botoşani, Dârbani şi chiar şi Miercurea Ciuc.

”Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme, după data de 15 vine cu val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă”, a afirmat ministrul Mediului.

Şi premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat, miercuri, miniştrilor de resort un plan coerent privind intervenţia şi sprijinirea autorităţilor locale în contextul fenomenelor meteo extreme din România.

"Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundaţii la nivel local, ci discutăm despre efectele secetei", a transmis premierul, care a atras atenția că apa potabilă trebuie utilizată responsabil în această perioadă.

"Am putut să observăm în ultimele zile o îngrijorare legată de fenomenele meteo extreme. Au fost o serie întreagă de localităţi care au suferit de pe urma acestora şi, de aceea, este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministere de linie, să putem să asigurăm o activitate coordonată cu autorităţile locale şi vă cer ca în continuare să putem să avem un plan cât se poate de coerent privind intervenţia şi sprijinul autorităţilor locale şi să fim în măsură să reacţionăm cât se poate de oportun", a precizat prim-ministrul, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Ciucă a precizat că a avut discuţii cu miniştrii Mediului şi de Interne în ceea ce priveşte analiza acestor fenomene.

"Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundaţii la nivel local, ci discutăm despre efectele secetei. S-au primit informări legate de aceste efecte", a spus Ciucă.

Premierul a făcut un apel la consum responsabil al apei în această perioadă: "Partea aceasta de consum rațional e o datorie civilă a fiecaruia dintre noi."

Sursă foto: https://agrointel.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233