Crește numărul cazurilor de COVID-19. În timp ce unii constănțeni poartă în continuare masca de protecție, alții nu se mai tem deloc de virus
Pericol pentru sănătate sau o simplă răceală? Este vorba despre COVID-19 și despre părerile constănțenilor. Dacă unii nu concep să iasă din casă fără masca de protecție, alții nu se mai tem deloc, iar pentru ei, pandemia este de domeniul trecutului. Însă, un lucru este sigur: virusul SARS-COV-2 a început din nou să circule nestingherit. Numărul cazurilor de îmbolnăvire au crescut în toată țara și desigur și la Constanța.
La capătul a peste doi ani de pandemie, restricțiile au fost ridicate în majoritatea țărilor, iar numărul zilnic de infectări a fost tot mai scăzut. În ultima perioadă, însă, cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV2 au început să se înmulțească la nivel național, dar și la Constanța. Incidența s-a dublat doar în curs de câteva zile.
„În acest moment, rata cumulată pe municipiu este 0,83, iar pe județ este 0,51. În spitalele din Constanța sunt șase pacienți internați cu COVID, toți pe secție”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Nu puțini au fost cei pe care i-am găsit marți cu masca de protecție pe față. Această măsură nu mai este obligatorie de patru luni de zile și totuși sunt constănțeni care vor să fie precauți. Pentru ei, pericolul nu a trecut.
„Virusul este extrem de periculos pentru toți oamenii. Chiar dacă simptomele sunt mai slabe și te vindeci mai repede decât alții, rămâi cu sechele grave pe toată viața”, spune un constănțean.
„Da, da. O port. N-am lăsat-o deloc, nu”, spune o constănțeancă.
„Dacă a început din nou să fie pandemie mi-e frică. Suntem bătrâni”, spune o altă constănțeancă.
În timp ce unii se protejează cât pot, pentru alții pandemia nu mai reprezintă de mult un motiv de îngrijorare.
Reporter: În momentul de față vă mai este teamă?
Constănțeancă: Nu. Sinceră să fiu, nu-mi este teamă. E o simplă răceală. O tuse, nimic altceva.
„Și ce dacă ne temem.. dacă e să fie, este. Noi ne facem datoria să ne vaccinăm. Eu așa consider, că vaccinarea este un lucru bun”, spune un constănțean.
Reprezentanții unităților medicale din județ îi sfătuiesc pe toți cei care sunt diagnosticați pozitiv cu COVID-19 să se prezinte la centrul de evaluare.
„Recomandarea este în primele cinci zile de la diagnostic, pentru cei care sunt vaccinați și în primele șapte zile de la diagnostic pentru cei care nu sunt vaccinați să vină la centrul de evaluare care funcționează în curtea spitalului, într-o structură modulară amenajată special în acest sens”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager SCBI Constanța.
În ceea ce privește imunizarea, de când s-au închis centrele din județ, campania de vaccinare a scăzut dramatic la Constanța, iar administrarea celei de-a patra doze de vaccin împotriva COVID-19 este departe de așteptări.
„În ultima lună, dacă vorbim de luna iunie, în județul Constanța sunt aproximativ 250 de oameni care s-au imunizat cu doza a patra”, a mai declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Medicii de familie, singurii care mai vaccinează după ce toate centrele din județul Constanța s-au închis, recomandă prudență și responsabilitate în ceea ce privește măsurile sanitare.
„Cred că este bine să fim prudenți și să încercăm în continuare să ne protejăm. În spațiile închise ar fi bine de purtat măști. Deci la medic, în policlinici, în clinicile medicale, în policlinici, în cabinete. Eu zic că este foarte indicat”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat luni că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare COVID din cauza numărului mare de cazuri care s-a dublat față de săptămâna trecută.