La 9 luni de la tragedia care a zguduit Constanța, s-a mai deschis o secție a Spitalului de Boli Infecțioase: a fost montat și un sistem de detectare a oxigenului - imagini din interiorul saloanelor
S-a mai deschis o secție din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. Este vorba de cea de spitalizare continuă. Ceea ce înseamncă că, de astăzi, unitatea medicală va putea primi pacienți 24 din 24 de ore. Aceasta are o capacitate de 19 paturi, iar aici vor fi tratați toți bolnavii, dar nu și cei infectați cu SARS-CoV-2. Pe întreaga secție a fost montat un sistem de detectare a oxigenului, care înainte nu exista. Vă reamintim că în urmă cu trei săptămâni a fost deschisă și secția de zi.
„Aici este senzorul de oxigen care va declanșa automat automatizarea aceasta de ventilație. Avem în partea aceea, sub geam, extractoarele de oxigen care se declanșează în clipa în care concentrația de oxigen depășește o anumită valoare”, spune dr. Claudia Cambrea, SCBI Constanța.
Încet dar sigur. Unele lucrări de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța au fost finalizate. De pildă, de luni, 4 iulie, secția de spitalizare continuă este funcțională. Însă, numărul de paturi disponibile este mai mic față de anul trecut. Secția care se deschide astăzi are o capacitate de 19 paturi.
„Evident că sunt puține dar sperăm ca în cel mai scurt timp să mai redeschidem și cea de-a doua secție care va avea 23 de paturi”, a declarat dr. Claudia Cambrea, SCBI Constanța.
Concret, această secție va putea primi pacienți 24 de ore din 24. De asemenea, va fi reluată și linia de gardă și astfel va fi asigurată permanent asistența medicală specifică bolilor infecțioase.
„Pe această secție vor lucra minim trei medici infecționiști și un minim de 10 asistente și șase infirmiere/îngrijitoare”, a mai declarat dr. Claudia Cambrea, SCBI Constanța.
Saloanele care s-au deschis sunt dotate cu sistem de alarmă în caz de incendiu, ventilatoare noi, senzori de detecție a oxigenului și hidranți. Aici, vor fi tratați toți pacienții cu boli infecțioase, exceptând cazurile de COVID-19.
„Toată patologia de boli infecțioase. Încă nu am luat legătura cu colegii de la DSP dar probabil că într-o primă etapă cazurile de covid nu vor putea fi internate la noi în spital. Dat fiind că este vorba de sezonul estival, noi probabil că în acestă vară vom prelua cazurile specific de boli infecțioase și în special afecțiunile digestive”, a mai declarat dr. Claudia Cambrea, SCBI Constanța.
Secția care a ars în urma incendiului izbucnit în luna octombrie a anului trecut este în acest moment în conservare. Însă, potrivit conducerii spitalului dar și a muncipalității această parte a spitalului trebuie să fie cât mai repede reabilitată.
„Partea cealaltă, la ATI, care a luat foc, trebuie să intre într-un proces de reabilitare, pentru că așa ne spun experții că este risc seismic 1. Clădirea aceea trebuie consolidată, deci va mai dura”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, la 29 iunie 2022.
Spitalul de Boli Infecțioase, odată închis, nu mai poate avea același număr de paturi, susțin reprezentanții municipalității. De aceea, săptămâna trecută, în cadrul ședinței de Consiliu Local a fost aprobată documentația tehnico-economică pentru construirea unui spital modular. Unitatea medicală ar urma să aibă 42 de paturi pentru spitalizare continuă și 10 pentru ATI.
„Ca să-l deschizi, trebuie să te raportezi la noile standarde. Într-un salon unde au fost patru paturi, acum au rămas două. Este limpede că acea clădire nu mai poate să aibă același număr de paturi, dar necesitatea există”, a mai declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, la 29 iunie 2022.
Spitalul modular ar urma să fie amplasat în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase iar lucările ar urma să fie gata până la sfârșitul anului. Suma necesară pentru amenajarea unității medicale este de 51 de milioane de lei.