Investiții în energia nucleară. Virgil Popescu: Lucrăm la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. 2030-2031 este termenul estimat de punere în funcțiune
Producția energetică a României va crește considerabil în viitorii zece ani. Cel puțin acesta este angajamentul guvernanților pentru următoarea decadă, care mizează în primul rând pe dezvoltarea parcurilor eoliene și solare prin PNRR, dar și pe creșterea capacității de producție a României de energie nucleară. Finalizarea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă este un obiectiv de maximă importanță, în condițiile în care, chiar în aceste zile, se discută intens în plenul Parlamentului European despre introducerea energiei nucleare și a gazului în „taxonomia verde“.
„Pe teritoriul județului Constanța avem foarte multe lucruri în domeniul energetic și pregătim foarte multe lucruri. Lucrăm și știți foarte bine, la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și în paralel cu reactoarele modulare mergem și cu proiectul de la Cernavodă. Ne dorim să le facem pe ambele în paralel. 2030-2031 este termenul estimat de punere în funcțiune a reactoarelor 3 și 4”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
„La nivel guvernamental, susţinem proiectele Nuclearelectrica. Vestea bună primită recent de România de la preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, privind finanţarea etapei preliminare a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România este o etapă esenţială pentru dezvoltarea programului nuclear civil românesc. Operarea acestui nou tip de tehnologie şi punerea în funcţiune a unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt elemente cheie pentru a asigura pe termen lung ţării noastre energie curată, ieftină şi stabilă”, a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.