dobroge.tv

Live

Constanţa a găzduit Summit-ul de Securitate al Mării Negre, organizat de Comisia Helsinki. Mircea Geoană: „Suntem protejați ca națiune. NATO își face datoria”

01 iulie 2022
Publicitate

La Constanța a început SUMMIT-ul de securitate al Mării Negre. Este un eveniment istoric găzduit de Comisia privind securitatea și cooperarea în Europa. Membrii Congresului SUA, oficiali guvernamentali la nivel înalt din regiune și parteneri internaționali cheie s-au reunit la malul mării pentru a sublinia importanța critică a regiunii Mării Negre pentru Europa. Concret, tematica abordată a vizat răspunsul comunităţii internaţionale la războiul ilegal şi nejustificat dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi importanţa Mării Negre pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

În urma Summit-ului NATO de la Madrid, Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și sub numele de Comisia Helsinki, a convocat primul său dialog între aliații și partenerii regionali cheie privind securitatea Mării Negre. O delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii și înalți oficiali din regiunea Mării Negre au discutat despre sfârșitul agresiunii ruse şi consolidarea cooperării reciproce.

Zona Mării Negre este un adevărat vortex strategic şi vom investi în continuare în prezenţa militară, descurajare, elemente de apărare antirachetă de ultimă generaţie, vom merge de la poliţie aeriană la apărare aeriană”, a declarat Mircea Geaonă, secretar general adjunct NATO.

Alianţa NATO a declarat Marea Neagră zonă de interes strategic. Franța și Statele Unite ale Americii dublează numărul militarilor trimiși să ne apere, iar Turcia se pregătește ca, alături de România, să descurajeze Moscova și să nu o lase să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc.

S-a discutat în cadrul acestei conferinţe la care participăm astăzi la Constanța, şi despre domeniul maritim. O nouă operaţiune maritimă aliată care să acopere întregul teritoriu aliat, maritim, pe de o parte şi pe altă parte crearea unui grup naval suplimentar. Până acum existau două grupuri permanente navale ale NATO, acum se va mai crea un al treilea”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

În viitorul apropiat, de la 5.000 de militari NATO în România, vom ajunge la 10.000, cu armament modern. Franța și SUA sunt primii aliați care sporesc securitatea țării noastre. NATO vrea și întărirea apărării aeriene dar şi antirachetă.

Ce înseamnă toate aceste lucruri? Capabilități. O armată modernă, interoperabilă are nevoie de capabilități, are nevoie bineînțeles și de trupe bine pregătite și planurile continuă. Ne gândim la întărirea componentei navale în dotarea Forțelor Armate Române, ne gândim la palierul aerian și bineînțeles terestru”, a declarat Simona Cojocaru, secretarul de stat în MapN.

Aliații americani au decis să disloce forțe suplimentare în România. Este o veste extraordinară. Suntem protejați ca națiune. NATO își face datoria și putem să ne bazăm pe un NATO robust. Nu avem niciun fel de problemă de securitate la nivelul României”, a mai declarat Mircea Geaonă, secretar general adjunct NATO.

Pentru prima oară în istoria NATO, Marea Neagră este menționată în documentele Alianţei ca zonă de importanţă strategică. Securitatea vine însă şi cu costuri. De anul viitor, bugetul Apărării va creşte cu 25%.

Creşterea bugetului apărării de la 2% la 2,5% este une fort extrem de ambiţios. Avem planuri extrem de importante, am amintit Patriot, am amintit HIMARS, am amintit F16, ştiţi c-avem deja 17 avioane F16 şi acum suntem în curs de achiziţionare a încă două escadrile de la Norvegia”, a mai declarat Simona Cojocaru, secretarul de stat în MapN.

Și, pentru că războaiele secolului 21 nu se duc numai cu soldați, avioane și rachete de croazieră, NATO a făcut un pas spre viitor. Un miliard de euro vor fi cheltuiți pentru ca NATO să poată face față amenințărilor cibernetice și spațiale ale Rusiei și Chinei. Două institute de cercetare din București vor face parte dintre cele care creează pentru Alianța Nord-Atlantică noile tehnologii informatice. Summit-ul de securitate al Mării Negre a avut loc vineri la Muzeu de Artă din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233