Un virus face ravagii printre delfinii din Marea Neagră: „În ianuarie - iunie, aveam undeva la 40-50 de cazuri”
Un virus face ravagii printre delfinii din Marea Neagră. Este vorba de Morbili Virus care este mortal. La Eforie și Mamaia au apărut primele exemplare moarte, exact printre turiștii care făceau baie în mare. Situația e îngrijorătoare pentru aceste mamifere, iar specialiștii cred că va fi cel mai negru an din ultimii 20 în ceea ce privește rata mortalității în rândul cetaceelor.
Peste 150 de delfini au murit de la începutul anului și până în acest moment în apele Mării Negre, cu mult peste ceea ce preconizau biologii din România. Numai în luna mai 60 de mamifere au fost găsite eșuate pe litoralul românesc, în apropiere de Sulina. Ultimul delfin a fost descoperit chiar în Mamaia: plutea fără viață printre turiștii care făceau baie în mare.
„Exemplarul era deja mort, el plutea pur și simplu în masa apei și-a fost nevoie de intervenția salvamarilor pentru a ajunge mai repede la mal ca să nu mai stea turiștii să se scalde pe lângă el”, a declarat biolog Costin Timofte, cercetător ONG Mare Nostrum.
Mai mulți delfini eșuați pe țărmul românesc au fost diagnosticați cu morbillivirus. Probele prelevate de specialiștii români au fost trimise la un laborator în Franța iar biologii de acolo au confirmat bănuielile cele mai negre.
„Sunt un grup de virusuri care provoacă pe de-o parte un sindrom respirator sever însoțit de pusee de febră și enecefalită. Mamiferele sunt incapabile de a se hrăni și ajung epuizate pe țărm, de cele mai multe ori împinse de curent”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog Oceanic Club.
Noul virus se adaugă motivelor care duc la moartea delfinilor din Marea Neagră. În cele mai multe cazuri a fost vorba de plasele de pescuit ilegale în care mamiferele s-au prins accidental, în alte cazuri zgomotul produs de exploziile bombelor folosite în războiul dintre Ucraina și federația Rusă i-a dezorientat și au eșuat la mal. Acum morbilivirusul face ravagii, iar 2022 devine un an negru pentru mamifere: de la începutul anului au murit 152 de delfini, doar pe țărmul românesc.
„E chiar mai grav decât în 2012 când pe parcursul întregului an am înregistrat 177 de cazuri, însă pe aceeași perioadă, cumva ianuarie - iunie, aveam undeva la 40-50 de cazuri”, a declarat Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.
În anul 2000 mai mulți delfini au murit în Marea Mediterană și Marea Neagră. Morbillivirusul cetaceu nu se transmite la om.