dobroge.tv

Live

Ambrozia, inamicul celor cu alergii: proprietarii care nu își curăță terenurile de această plantă, riscă amenzi de până la 20.000 de lei

16 iunie 2022
Publicitate

Premiul României, Nicolae Ciucă a cerut aplicarea legii în cazul celor care nu igienizează zonele unde crește ambrozia. Aceasta este una dintre cele mai invazive plante din țara noastră. Polenul poate provoca constănțenilor sensibili, crize de strănut, ochi roșii și chiar șoc anafilactic. În municipiul Constanța, municipalitatea a notificat deja nouă proprietari de terenuri. Aceștia au timp până la sfârșitul lunii să igienizeze terenurile.

O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Ştim cât de mulți români suferă din cauza acestei plante”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile de sol și de climă.

Atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii pentru a evita efectele produse de această plantă”, a mai declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Aceasta crește, în general, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și neîntreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite. La nivelul municipiului Constanța au fost luate și primele măsuri.

Primăria Constanța a trimis notificări către nouă proprietari de terenuri prin care li s-a comunicat obligația de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea instalării și răspândirea vegetației adventive invazive și eliminarea ei. Termenul de conformare este de 30 iunie”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Dacă nu se conformează, aceștia vor fi amendați.

Nerespectarea obligațiilor se soldează cu avertisment și ulterior cu sancțiune contravențională de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și cu o amendă de la 10.000 la 20.000 pentru persoanele juridice”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm.

Eu am constatat la nivelul cabinetului meu că numărul bolilor infecțioase a scăzut în ultimii 20 de ani să zicem, dar în schimb au crescut numărul bolilor alergice. Iar la alergii, cea mai frecventă este cea la polenul de ambrozie”, a declarat Eugenia Munteanu, medic de familie.

Medicii recomandă un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată pentru a face față mai ușor alergiilor sezoniere.

De ce avem așa de multe alergii în ultimul timp? Pentru că avem un stil de viață nesănătos, nu mai facem mișcare, ne intoxicăm cu alimentație nesănătoasă, consumăm prea multă carne, prea multe produse care sunt cu conservant, deci nu mai mâncăm proaspăt”, a mai declarat Eugenia Munteanu, medic de familie.

În luna aprilie, și Garda de Mediu a transmis o notificare prin care proprietarii de terenuri erau anunțați că dacă nu vor elimina ambrozia până pe 30 iunie vor primi amenzi de până la 20.000 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233