dobroge.tv

Live

Constanța are de astăzi cel mai modern Planetariu din sud-estul Europei

15 iunie 2022
Publicitate

Planetariu la standarde europene. Cu aparatură de ultimă generație, Constanța are de astăzi cel mai modern Planetariu din sud-estul Europei. De mâine, publicul este așteptat să vadă reprezentațiile. Costul lucrărilor de modernizare a fost de 730.000 de euro, bani europeni, iar proiectul a fost unul transfrontalier realizat împreună cu Bulgaria.

Constanța are de acum cel mai modern Planetariu din sud-estul Europei. Noul ansamblu are două proiectoare, unul american și unul japonez.

Pot să vă spun fără grija de a greși, că este cel mai performant, în acest moment, în sud-estul Europei și unul de top mondial. Cele două firme colaboratoare ne-au garantat acest lucru”, a declarat Iulian Călin, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Pur și simplu avem două sisteme, două Planetarii într-unul singur. Avem sistemul opto-mecanic în centru, cu acel star ball și un Planetariu digital cu două proiectoare laser 4K”, a declarat Dragoș Brașov, tehnician.

Cu ajutorului acestui sistem opto-mecanic care este integrat poate fi proiectat cerul ideal peste care se pot adăuga diverse simulări digitale.

Cerul ideal, cerul negru, cu steluțe foarte micuțe și foarte frumos realizate, inclusiv Calea Lactee, 40 de milioane de micro stele, doar cu Planetariul opto-mecanic poate fi proiectat”, a mai declarat Dragoș Brașov, tehnician.

Noul Planetariu are un 41 de locuri. Zilnic vor fi câte cinci reprezentații, acestea fiind sincronizate cu cele de la Delfinariu. Planetariul a avut primul proiector în anul 1969, care era unul mecanic, iar ultimul, unul digital, a fost achiziționat în anul 2016.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233