dobroge.tv

Live

Decizia de demolare a Bisericii „Izvorul Tămăduirii” a împărțit constănțenii în două tabere: „Este oribil ceea ce se întâmplă aici! Sunt foarte revoltată”

10 iunie 2022
Publicitate

O biserică ce trebuie demolată prin ordin judecătoresc împarte Constanța în două. Procesul de judecată a fost inițiat acum doi ani de Primăria orașului care a și câștigat, iar termenul legal de demolare a expirat pe 14 martie. Pe 11 mai, Biserica „Izvorul Tămăduirii” a primit o prelungire din partea municipalității iar astăzi ar fi trebuit să vină buldozerele. Într-un gest disperat, Arhiepiscopul Tomisiului, Înalt Prea Sfinția Sa, Teodosie a oficiat Sf. Liturghie chiar în lăcașul de cult. Ba mai mult, ia și amenințat pe cei care vor să o dărâme.

Aici, unde am slujit, sute de oameni ne-am rugat. De aceea, nici Poliția nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu. Să se teamă toți cei ce cred că Dumnezeu este slab sau nu există!”, a spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Biserica „Izvorul Tămăduirii”, din Tomis Nord, a fost ridicată imediat după venirea ca arhiepiscop la Constanţa a lui Teodosie. În urmă cu 20 de ani, s-a construit aici un „paraclis de lemn” care ulterior a fost decorat cu icoane și obiecte de cult religios. Însă, potrivit magistraților biserica a fost construită ilegal. Arhiepiscopia Tomisului a fost înștiințată încă din decembrie anul trecut că este obligată să demoleze lăcașul de cult pe bani proprii, însă reprezentanții ei și-au exprimat intenția de a o muta și de a ataca decizia instanței, chiar dacă aceasta este definitivă și irevocabilă.

Cum să hotărăști o instanță să dărâmi o biserică? Întoarceți-vă cei lepădați. Veniți la Dumnezeu că vă iartă. De 20 de ani s-a slujit aici. Cum să desființezi un altar?”, a mai spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Termenul legal de demolare a expirat pe 14 martie iar pe 11 mai, biserica a primit din partea Primăriei o derogare timp de 30 de zile. Sâmbătă ar fi ultima zi. Decizia însă i-a nemulțumit pe mulți dintre credincioși.

Nu e, nu e bine să o demoleze. Să o mute undeva tot în cartier aici să-i facă un loc”, spune o constănțeancă.

Eu nu-s de acord. Din 2001 vin aici”, spune o altă constănțeancă.

Să n-o dărâme. Să se găsească o posibilitate pentru a rămâne lăcașul de cult aici, pentru că este sfințit sau în cel mai rău caz, relocarea”, spune un constănțean.

Sunt și constănțeni care sunt de acord cu decizia instanței. Unii spun că locul lăcașului de cult nu este pe trotuar, alții consideră că această clădire nu arată ca o biserică.

Eu sunt foarte credincioasă dar vreau să vă spun: locul potrivit nu este aici”, spune o constănțeancă.

Asta nu se poate numi biserică, dom'le ! O șandrama din lemne. Trebuie dom'le dărâmată, trebuie dărâmată și făcut ceva”, spune un constănțean.

Eu locuiesc la un bloc vecin și este oribil ceea ce se întâmplă aici! Sunt foarte revoltată. Este vorba de aspectul acestui oraș. Este un bulevard Tomis. Arată oribil de ani de zile aici”, spune o constănțeancă.

Înalt Prea Sfinția Sa, Teodosie a anunțat că va continua să se opună demolării lăcașului de cult si că va face tot ce poate pentru a împiedica buldozerele să-l dărâme.

Nu se va dărâma! Aici vom sta. Vom pune paza creștinilor aici și câte-un preot sau doi să stea de strajă aici. Vom face zi și noapte până când se vor împlini formele, c-aici trebuie să rămână biserica. Domnule Chițac, întoarceți-vă să fiți primul credincios al orașului acestuia”, a mai spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

A rămas acest lăcaș pe care dacă nu am găsit soluția să-l relocăm așa cum am spus de multe ori poate va fi cazul să-l autorizăm aici că de 20 de ani nu a încurcat pe nimeni”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului este obligată să demoleze biserica pe bani proprii. Dacă acest lucru nu se va întâmpla conform termenilor stabiliți, Primăria Constanța este autorizată să desființeze construcția care nu deține autorizație.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233