Delfinii din Marea Neagră devin victime ale războiului din Ucraina: 10 mamifere eșuate, descoperite în ultimele zile pe litoralul românesc
Continuă să moară delfinii din Marea Neagră. Poluarea fonică produsă de flota rusească, de zgomotul motoarelor și de bombardamente, dar și pescuitul excesiv sau exploatările petroliere sunt doar câteva dintre cauzele care duc la decesul mamiferelor maritime. Specialiștii susțin că situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare, dovadă fiind numărul delfinilor eșuați pe țărmul românesc care până în prezent s-a dublat comparativ cu anul trecut. De pildă, ieri în stațiunea Mamaia, un trecător a filmat un alt mamifer mort care a fost adus de valuri la mal.
„Este o femelă din specia peponocephala electra, cea mai mică specie din Marea Neagră, cel mai probabil moartă de vreo trei săptămâni”, a declarat Costin Timofte, biolog.
Din ce în ce mai mulți delfini eșuează pe țărmul mării Negre. Un alt mamifer a fost găsit miercuri la mal chiar în zona Cazinoului din stațiunea Mamaia, iar situația devine ce în ce mai tragică, susțin specialiștii. De pildă, doar în ultimele zile, pe litoralul românesc au fost găsite 10 astfel de exemplare.
„Când sunt vii, ei sunt negri, iar epiderma aceea s-a exfoliat și a rămas doar parte a dermei, partea inferioară. Principala cauză la ei este prinderea accidentală în plasele de pescuit și am întâmpinat ieri un caz în care era codala secționată. Putem presupune că este și războiul deoarece este o situație aparte în bazinul Mării Negre. Acele nave de război și submarinele sunt echipate cu radare și sonare care emit sunete puternice în mediul marin. Aceste mamifere se ghidează și se orientează în mediul marin doar cu ajutorul sunetelor, deci sunt foarte sensibile atunci când vine vorba de sunete puternice introduse”, a mai declarat Costin Timofte, biolog.
Și nu doar bombardamentele care au loc în Marea Neagră le sperie pe mamifere, ci și exploatările petroliere sau pescuitul excesiv. Astfel, fiindu-le perturbată liniștea cu care sunt obișnuite, cele mai multe se sperie și se îndreaptă spre mal.
„Mulți sunt în suferință, vin spre mal. De ce? Din cauză că spre mal au traseu mai mic de jos până sus. Cad pe fund, mai stau 10 minute, cinci minute, trei minute, după care se ridică repede la suprafață și când nu mai au energie trag spre mal. Principala lor problemă este că sunt sunete noi care apar în mări și oceane și Marea Neagră pe care nu le înțeleg și le sperie. Animalele acestea suferă, sunt rătăcite în Marea Neagră. Nu mai știu ce să mai facă, cum să se descurce cu noua activitate umană, războiul”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, medic veterinar.
Potrivit specialiștilor, comparativ cu anul trecut, de la începutul anului și până acum, numărul delfinilor eșuați la țărm s-a dublat.
Pe țărmul Mării Negre au fost găsiți până în prezent aproximativ 120 de delfini eșuați. Cele mai multe dintre aceste mamifere au fost descoperite într-o stare avansată de degradare și descompunere, ajungând chiar prada pescărușilor.
Constănțenii sunt și ei îngrijorați. Se simt neputincioși în fața acestor situații și se gândesc că odată cu perturbarea mediului marin, întreg mediul înconjurător va avea de suferit.
„Atâta timp cât e războiul, sunt de părere că nu o să se găsească vreo strategie să putem proteja.. nu ne putem proteja pe noi, oamenii, da animalele”, spune o constănțeancă.
„Clar este un lucru rău pentru ei. Când natura este în echilibru, este bine și pentru noi, normal. Se strică echilibrul, și pentru noi e rău”, spune un constănțean.
Oamenii de știință se plâng de faptul că nu pot face nimic în această privință pentru că nu există protocoale pentru protejarea animalelor pe timp de război.