Premiile „Ficțiunea”, decernate la Constanța: „Nevoia aceasta de a premia oameni care sunt fixați, prin creațiile lor, la graniță, pe frontiera dintre arte”
Gala de decernare a premiilor „Ficțiunea” a avut loc aseară în sala „Jean Constantin”, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret. Horaţiu Mălăele, Bogdan Farcaş și Liviu Stan sunt câştigătorii celor trei categorii: pentru cel mai creativ artist vizual, pentru cel mai creativ scriitor și pentru personalitatea artistică a anului. „Între literatură, artele plastice, film sau muzică au crescut treptat teritorii de graniţă, din ce în ce mai întinse, pregătite să-şi declare autonomia”, a afirmat unul dintre membrii juriului.
Asociația Creatorilor de Ficțiune din România a decernat, împreună cu o revistă, premiile Ficțiunea.
„Nevoia aceasta de a premia oameni care sunt fixați, prin creațiile lor, la graniță, pe frontiera dintre arte. Trăim într-o perioadă în care lumea practic ați văzut că se citește puțin, se spune că nu mai suportă nimeni să stea până la finalul filmului”, a declarat Doina Ruști, scriitoare.
Premiile de anul acesta au fost pentru trei categorii. Pentru cel mai creativ artist vizual au fost nominalizate șapte persoane. Juriul a decis ca Bogdan Farcaş să primeasă premiul pentru rolul Florin Iespas, din lungmetrajul Neidentificat, pentru care a primit și Premiul Gopo pentru cel mai bun actor.
„Tuturor celor fără de care filmul ăsta, Neidentificat, nu ar fi existat. Vă spun onest, eu sunt o picătură într-un pahar cu apă. Și rezultatul muncii mele este defapt rezultatul muncii lor”, a declarat Bogdan Farcaş, premiu pentru cel mai creativ artist vizual.
La categoria cel mai creativ scriitor au fost nominalizați șapte scriitori iar premiul a fost primit de Liviu G. Stan, pentru romanul „Salamandre”.
„Este o ironie frumoasă că manuscrisul meu a fost primul care a ajuns în colecția de Proză Contemporană de la Litera și acum se pare că iar am picat în rolul acesta norocos de a fi primul care ia primul premiu pentru cel mai creativ scriitor”, a declarat Liviu G. Stan, premiu pentru cel mai creativ scriitor.
Pentru ultima categorie, personalitatea artistică a anului, s-au întrecut, șapte artiști. Juriul a decis ca premiul să meargă la Horaţiu Mălăele pentru implicarea în numeroase zone ale ficţiunii: film, teatru, carte, desen.
„Este emoționant și măgulitor faptul că în afară de Bunul Dumnezeu sunt câțiva pământeni frumoși care văd, știu și reacționează. Pentru cei care nu văd sau nu vor să vadă, pentru cei care nu știu, am scris spre înștiințare acest raport de activități. De ce fac toate astea? Pentrucă este modul meu firesc de a da mâna cu dumneavoastră”, a declarat Horaţiu Mălăele, premiu pentru personalitatea artistică a anului.
„S-a depășit pe el însuși realizând un film, a scos trei cărți, a avut o expoziție extraordinară și un spectacol memorabil”, a declarat Andrei Boncea, producător de film.
Juriul a fost alcătuit din Doina Ruști, scriitoare, Adriana Irimescu ,actriță și Andrei Boncea, producător de film.
„Ne aflăm într-o perioadă în care arta hibridă ocupă un loc foarte important. Este clar că lumea încearcă să nască alte forme de exprimare artistică”, a mai declarat Doina Ruști, scriitoare.
Evenimentul a avut loc seara trecută la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret şi a beneficiat de sprijinul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” şi al Consiliului Judeţean Constanța