Patronii din HoReCa angajează tot mai mulți elevi și studenți. Andreea și Lavinia și-au descoperit pasiunea pentru bucătărie: „Îmi place ce fac. Asta îmi doream de mică”
Lipsa acută de oameni i-a făcut pe hotelieri și pe proprietarii de plaje ori de restaurante să înceapă să caute salariați printre elevi și studenți. Cei din urmă pot munci o normă întreagă iar pentru cei sub 18 ani programul de lucru este de șase ore pe zi, 30 de ore pe săptămână. Patronii care angajează tineri în vacanța de vară, primesc de la stat câte 250 de lei pentru fiecare elev sau student încadrat în muncă. Însă, la nivelul județului Constanța, cel puțin momentan, nu există solicitări în acest sens.
Andreea are 16 ani și lucrează în bucătăria unui hotel din stațiunea Mamaia de aproape o lună. La început i s-a părut greu însă, colegii de muncă au ajutat-o și i-au explicat pas cu pas ce are de făcut.
„Îmi place ce fac. Asta îmi doream de mică pentru că bunicii mei nu mă lăsau să gătesc că ziceau că este periculos cu focul și asta m-a ajutat să trec peste stadiul ăla”, spune Andreea.
Lavinia lucrează împreună cu Andreea ca ajutor de bucătar. Eleva a făcut mai întâi practică în bucătăria aceluiași hotel. I-a plăcut ceea ce a învățat în cadrul unității de cazare așa că a decis să se și angajeze aici.
„Mă accesez pe partea rece, a platourilor reci și decoruri. Foarte frumoasă. Nu mă așteptam să-mi placă în bucătărie. M-am obișnuit și am descoperit o pasiune”, spune Lavinia Voicu, ajutor de bucătar.
Nu este o muncă deloc ușoară, însă tinerii care vor să facă un ban de buzunar optează pentru ea. Iar salariile sunt atractive. De pildă, un bucătar cu experiență poate primi pe lună chiar și 1.500 de euro.
„Vara mai ales când putem munci și avem nevoie de bani da, sunt foarte atractive”, mai spune Lavinia Voicu, ajutor de bucătar.
„Important este să-și câștige acel bănuț. Noi avem studenți care își plătesc studiile sau pe timpul iernii stau în chirie. Își pun banii deoparte exact pentru ce au nevoie”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel.
Restaurantele şi hotelurile din Mamaia au în continuare nevoie de angajaţi. Tot mai mulți elevi și studenți se prezintă la unitățile de cazare și alimentație publică cu CV-ul. Pe litoral în acest moment este criză de angajați așa că afaceriștii din turism fie aleg să pregătească tineri în această meserie, fie aduc din străinătate.
„Cineva trebuie să o facă, cineva trebuie să formeze noua generație de lucrători în industria ospitalității și în turism. Dacă nu o facem noi cine să o facă”, a declarat Sorin Petcu, manager hotel.
„Sezonul a început dar a început cu personalul pe care l-am avut permanent și pe ici colo am mai reușit să completez cu câte ceva”, a declarat Nicolae Bucovală, președinte Organizația Patronală Mamaia.
Tinerii care muncesc în vacanţa de vară reprezintă una dintre soluțiile pentru deficitul de personal de pe litoral. Mai mult, angajatorii pot primi drept stimulent de la stat o sumă de 250 de lei per elev sau student.
„20-30% din personal tânăr în formare pe care îl și angajez pe perioada verii sau și în restul anului. Contează acest stimulent la sfârșitul anului se mai adună niște bănuți în rezervă”, a declarat Sorin Petcu, manager hotel.
„O să deschidem cred că pe 20 iunie. Angajăm elevi și studenți dar nu știam de bonusul acesta”, a declarat Dumitru Ivănescu, hotelier.
„Angajăm elevi și studenți în fiecare an pe partea de restaurant ca ajutor de ospătar și ospătar și recepționer, sunt studenți”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel.
Posturile de ajutor de ospătar și ospătar sunt cele mai ofertante pentru tineri, pentru că, în această perioadă, obţin, pe lângă salariu, şi un bacşiş consistent. Însă, mulți dintre aceștia, după ce se formează, aleg să plece în străinătate, susțin unii hotelieri.
„Se caută ospătari, lucrători bucătărie, barmani, cameriste, recepționere”, a declarat Adelina Vlad, director adjunct AJOFM Constanța.
Toți elevii și studenții angajați pe timpul vacanței vor fi plătiți cu cel puțin salariul minim brut pe economie.