Salariații din cadrul ARSVOM au ieșit din nou în stradă: „Problema cea mai mare este când nu ne întreabă, când nu aud și pozițiile noastre”
Proiectul viitoarei Agenții Naționale de Urgență care ar reuni toate serviciile de salvare din domeniul civil, a scos din nou lumea în stradă. Marinarii Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare au protestat în fața Prefecturii. Aceștia sunt nemulțumiți de intenția Guvernului de a le desființa instituția prin trecerea ei la Ministerul de Interne. Cei aproape 200 de angajați cer autorităților ca agenția să rămână civilă respingând militarizarea activității lor prin anunțata preluare de către IGSU, de la Ministerul Transporturilor.
Marinarii, ofițerii, scafandrii și personalul Tesa, spun că agenția ar trebui să rămână în continuare în subordinea Ministerului Transporturilor. Din această cauză, angajații Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare au protestat din nou marți în fața Prefecturii.
„Este o agenție care servește statului român în apele naționale și internaționale. Asta ar însemna că tot ceea ce se întâmplă în momentul de față dacă ar trece sub patrimoniul Ministerului de Interne, toate aceste lucruri ar trebui schimbate datorită faptului că IGSU este o instituție militarizată”, a declarat Silviu Stanciu, președinte Federația Sindicală „Trans-Conex”.
Mai mult decât atât, 80% dintre marinarii civili depășesc limita de vârstă acceptată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență iar ei vor fi primii vizați de concedieri.
„Această agenție ar deveni militarizată iar salariații nu sunt de acord cu acest lucru datorită faptului că vârsta lor este înaintată și ar exista riscul ca jumătate din ei să plece acasă, odată cu trecerea acestei agenții în subordinea Ministerului de Interne. Acesta este motivul principal pentru care protestăm”, a mai declarat Silviu Stanciu, președinte Federația Sindicală „Trans-Conex”.
„Pentru că media de vârstă în cadrul Agenției este de peste 45 de ani. Având media de vârsta peste 45 de ani condițiile la IGSU sau prin Ministerul de Interne sunt până în 35 de ani și oamenii sunt nemulțumiți. Rămânem pe drumuri”, a declarat Boris Lucian, lider de sindicat.
Agenția Națională pentru Situații de Urgență ar urma să devină o autoritate de stat autonomă, o instituție militarizată, parte a sistemului de securitate națională și cu reprezentare în Consiliul Suprem de Apărare al Țării, susțin oamenii. Ba mai mult, în subordinea ei ar trebui să treacă numeroase instituții aflate până în prezent la Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Sănătății, Serviciului de Telecomunicații Speciale și la autoritățile locale.
„Noi funcționăm după niște legi internaționale care atunci când vom trece la sistemul militar aceste reguli nu se mai aplică. De a putea interveni în situații de urgență, în apele altor state”, spune un sindicalist.
„Problema cea mai mare este când nu ne întreabă, când nu aud și pozițiile noastre”, spune un alt sindicalist.
Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare are în prezent 173 de angajați, dintre care 143 sunt scafandri și personal ambarcat, număr insuficient pentru desfășurarea în bune condiții a activității. În ultimii zece ani Agenția a salvat peste 600 de persoane aflate în pericol pe mare.