Criză acută de forță de muncă pe litoral. Patronii din industria HoReCa sunt în căutare de personal: „Este un fel de bătălie”
Este o criză acută de forță de muncă pe litoral, așa că hotelierii se orientează din ce în ce mai mult spre muncitorii străini dar și către studenții și elevii care vor lucreze în vacanță. În acest sezon, cel mai probabil toate unitățile de cazare vor avea angajați luați de pe băncile școlilor. Pe litoral este nevoie de 20 de mii de muncitori sezonieri iar în turism în toată țara deficitul este de 50 de mii de oameni.
Patronatele din turism susțin că angajații românii calificați în domeniu sunt din ce în ce mai rari pentru că mulți pleacă în străinătate. Și asta pentru că acolo, spun aceștia, salariile sunt mai mari.
„Stăm prost! La ora aceasta lucrăm cu forţa care a fost angajată permanent. Practic, la cei pe care i-am avut permanenţi au mai venit unul-doi pe care i-am mai avut în şomaj, dar nu avem de unde lua forţa de muncă internă calificată”, a declarat Nicolae Bucovală, președinte Organizația Patronală Mamaia.
Potrivit patronatelor, pe litoral este nevoie de zeci de mii de angajați. Cum românii nu sunt interesați, hotelierii spun că vor încerca să umple golurile cu elevi și studenți care vor să lucreze în perioada verii.
„Bucătăria, sunt o parte calificaţi iar ajutorii de bucătari sunt necalificaţi. Pe recepţie şi restaurant, ce înseamnă ospătar, ajutor de ospătar, marea majoritate sunt studenţi şi elevi”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel.
Mălina este din județul Tulcea și a găsit de lucru ca recepționer în stațiunea Mamaia.
„Sunt anul III la Facultatea de Farmacie şi până acum mi-au plătit ai mei costurile lunare iar acum aş dori să-mi plătesc singură, anul viitor de fapt. La început a fost puţin mai greu dar acum m-am obişnuit cu turele de noapte”, a declarat Mălina, recepționeră.
Maria este studentă la Inginerie Civilă și vine an de an pe litoral ca să lucreze în restaurant. E ajutor de bucătar și a învățat deja rutina zilnică.
„Prima dată se începe cu curăţenia generală înainte de a veni toţi oamenii la masă, meniuri, pahare, linguri. La început a fost greu dar pe urmă mi-am intrat în ritm”, a declarat Maria, ajutor de bucătar.
Același deficit de angajați se simte și pe plajă. Administratorii caută tineri pentru baruri, șezlonguri sau servire pe nisip.
„Ne-am chinuit foarte tare să deschidem pentru că este o problemă foarte mare cu angajaţii, cu personalul şi ne-a fost foarte dificil să găsim angajaţi să ne ajute să deschidem”, a declarat Mihai Bucur, administrator plajă.
„Cred că a fost cel mai dificil an de până acum de când suntem în businessul ăsta, de 18 ani, cred că anul ăsta a fost cel mai dificil. Foarte puţină forţă de muncă, destul de neserioasă, ca să spun aşa. Este un fel de bătălie. Toată lumea se bate pe aceeași 10 oameni și îi plimbăm de la unii la alții”, a declarat Irina Lazăr, manager restaurant.
Cererea este atât de mare încât unii hotelieri și manageri de restaurant așteaptă angajați din toată țara. Conform firmelor de recrutare, pe litoral este nevoie de grădinari, electricieni, beach boy sau salvamari pentru piscine.
„Deficitul semnalat de către cei din industria turismului pentru 2022 ar fi cam de 20.000 de salariaţi pentru Litoral doar şi 50.000 în tot ce înseamnă activitate turistică în România”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, la 03 iunie 2022.
Pe litoral, 60% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să vină să muncească. Situaţia dă mari bătăi de cap patronilor, mai ales că urmează lunile iulie si august când este vârf de sezon.