Emoţii în portul militar Constanţa. Zeci de studenți au plecat în al doilea marș de instrucție din anul acesta: „Este greu să ne despărțim de părinți, de cei dragi”
Au fost din nou momente emoționante în portul militar din Constanța. Bricul Mircea a plecat în al doilea marș de instrucție din anul acesta. În cele 54 de zile nava școală va opri în cinci porturi. La bord se află zeci de studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, precum și opt studenți străini. Tinerii se află la primul voiaj așa că despărțirea de cei dragi a fost una grea. Nava se va întoarce acasă pe 30 iulie.
Nava Școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific în Serviciul României pe mările și oceanele lumii, a plecat luni din portul militar în al doilea marș din acest an. La bord se află 92 de studenți din anul II de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și opt studenți străini de la academiile navale din Marea Britanie, Polonia, Bulgaria și USA.
„Este greu fiind primul marș de instrucție dar în același timp de abia așteptam să plecăm. Este o experiență nouă”, a declarat Liviu Mitroi, student Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.
Liviu este student în anul al II-lea Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Recunoaște că la început a fost împins de la spate de familia lui. Însă, odată cu trecerea anilor și-a dat seama că o astfel de carieră îi va deschide multe porți. „Este o meserie de viitor”, ne-a spus tânărul.
„Cel mai greu moment? Acum plecarea. Este greu să ne despărțim de părinți, de cei dragi”, a mai declarat Liviu Mitroi, student Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.
În portul militar, Liviu a venit împreună cu familia sa. Mama lui a fost extrem de emoționată.
„E prima lui ieșire pe mare și deja am emoții. Ne este greu. Despărțirea așa 54 de zile. A mai fost cu carantina dar vorbeam zilnic la telefon. Era altceva”, a declarat mama lui Liviu.
Despărțirea de copiii lor a fost grea pentru toți părinții care au venit luni în portul militar. De pe margine cu toții și-au luat la revedere. Aceștia vor sta despărțiți 54 de zile.
„Îmi este foarte greu, foarte greu. Dar sperăm să fie ok. Emoții, emoții, emoții. Sunt emoționată că o văd acolo la bord”, spune o mămică.
Cu trecerea anilor tot mai multe femei au ales această meserie. De pildă, la bordul Bricului Mircea se află una dintre generațiile cu cele mai multe fete.
„Va fi o călătorie frumoasă, plină de multe experiențe. Vom învăța foarte multe lucruri noi. De abia așteptăm să explorăm necunoscutul”, spune o studentă.
„Va fi interesant, va fi o experiență dificilă dar interesantă și plăcută, memorabilă”, spune o altă studentă.
Pregătirea tinerilor cadeți la bordul navei-școală „Mircea” are ca scop formarea deprinderilor specifice în profilul profesional al studenților prin executarea de roluri și atribuții specifice la bordul navei, sub îndrumarea cadrelor didactice și a instructorilor din Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.
„Viața pe mare la bordul navei-școală „Mircea” atât pentru generația de tineri cadeți de astăzi, cât și pentru generațiile anterioare a șlefuit și șlefuiește în continuare caractere, întărește încrederea în propriile forțe și consolidează pregătirea marinărească a oricărui tânăr marinar”, a declarat contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale.
Acest marș de instrucție este dedicat împlinirii a 150 de ani de învățământ românesc de marină.
„Drapelul României și pavilionul navei vor flutura în acest marș internațional de instrucție pe apele Mării Negre, Mării Marmara, Mării Egee, Mării Mediterane și Mării Ionice”, a mai declarat contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale.
Pe timpul marșului, velierul va acosta în porturile din Italia, Spania, Malta și Egipt. Bricul „Mircea” va reveni în portul militar Constanța la data de 30 iulie 2022.