Atât de aproape și totuși atât de departe. Cât durează o călătorie cu trenul spre litoralul bulgăresc
Varna este cel mai mare oraș de pe litoralul bulgăresc. Este celebru pentru parcuri, pentru Muzeul de Arheologie, pentru Termele Romane, pentru plaje și distracții. Sunt mai bine de 100 de ani de când există tren direct între București și Varna. Potrivit dcnews.ro, în 1930 circula chiar un sezonier care făcea aproximativ 12 ore între cele două orașe, via Medgidia - Dobrici, variantă care nu mai este folosită în prezent, deși ar fi mai rapidă decât varianta prin Giurgiu.
In zilele noastre, trenul internațional către Varna pleacă din București la 10.55 și ajunge la destinație seara, la ora 20.00. Adică parcurge 358 de km în 9 ore. Viteza medie este de 40 km/h, are 19 opriri, multe restricții de viteză dar și staționarea de rigoare din vamă. La întoarcere, trenul pleacă din Varna la 7.35 și ajunge la București la 17.05.
Cât costă aventura? Potrivit cfrcălători.ro prețul unei călătorii pe relația București Nord –Varna la vagon de clasa a 2 -a este de doar 22 Euro, iar pe relația Varna – București Nord preţul este de 28,2 Euro. Pentru călătoria la vagon clasa a 2 -a pe relaţia Bucureşti Nord –Sofia prin frontiera Ruse, un adult va plăti 29,8 Euro / sens.
De la Ruse la Varna sunt 225 km și trenurile fac patru ore. Acum 15 ani cele mai rapide trenuri făceau sub 3 ore și jumătate. În prezent, trenul București - Ruse parcurge 132 km in 2 ore și 50 de minute, fiindcă ocolește pe la Videle, deoarece podul de la Grădiștea - de pe linia principală către Giurgiu - nu a fost încă refăcut, deși s-a prăbușit acum aproape 17 ani (linia Bucuresti-Giurgiu a fost construită în timp record – 4 ani (1865- 1869) . In 2005 podul s-a prăbușit din pricina inundațiilor, abia în 2020 s-a semnat contractul pentru refacerea liniei iar lucrările încă nu sunt gata).
Potrivit Dcnews.ro, între România și Bulgaria mai exista o legătură feroviară pe M803 Medgidia - Negru Vodă - Kardam. Pe aici treceau trenurile care veneau pe vremuri din URSS și care aveau destinația Varna. Din 2013, CFR Călători a oprit circulația trenurilor pe acest tronson. Iar în anii '90 circulau trenuri directe de la Constanța la Dobrici (via Negru Vodă). Traseul de 145 km era parcurs în maxim 5 ore.
Acum un deceniu mai circula de câteva ori pe vară un tren de foarte lung parcurs care pornea din Saratov, din regiunea Volga, și ajungea la Varna (3000 km). Trenul făcea în total 60 de ore (2 zile și 12 ore!) și străbătea România de la Iași până la Giurgiu.
sursă foto: pexels.com