Cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc, în Constanța și Saturn: „Chiar ieri și-a lăsat o doamnă gunoiul acolo. Remarcabil, ce să zic”
A venit vara așă că pe litoral sunt așteptați să sosească sute de mii de turiști care au ales să-și petreacă concediul la mare în acest sezon estival. Însă, la capitolul curățenie pe plaje suntem codași, deși numărul gunoaielor aruncate la întâmplare pe nisip este în scădere. Cele mai murdare plaje sunt cele din Constanța, urmate de cele din stațiunea Saturn. Potrivit ultimelor date, aproape 6.000 de deșeuri menajere, obiecte vestimentare și alte recipiente din aluminiu și plastic au fost colectate în lunile februarie și aprilie de pe litoralul românesc, cu aproape jumătate mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.
Ca în fiecare an, Organizația Non-Guvernamentală „Mare Nostrum” monitorizează gunoaiele de pe litoralul românesc, iar ultimele activități de acest fel arată că volumul de deșeuri a scăzut. Gunoaiele înregistrate pe cele nouă sectoare de plajă sunt cu aproape 50% mai puține față de anul trecut.
„În ultimele monitorizări realizate de ONG Mare Nostrum, în lunile februarie și aprilie, numărul de deșeuri a fost cu aproximativ 50% mai mic față de numărul înregistrat în sesiunile de anul trecut când am avut peste 11.000. Anul acesta avem 5.785”, a declarat Angelica Paiu, reprezentant ONG „Mare Nostrum”.
Turiștii spun că la o primă vedere, au găsit plaja în stare bună, însă este imposibil să nu dea și peste vreun pahar de plastic sau vreun ambalaj uitat în nisip, mai spun oamenii.
„În general arată bine, dar vedeți că oamenii aruncă tot felul. Chiar ieri s-a așezat o doamnă lângă mine și și-a lăsat gunoiul acolo. Remarcabil, ce să zic”, spune o turistă.
Și de această dată, deșeurile din material plastic au predominat. Nu lipsesc de pe plajă mucurile de țigară sau șervețelele umede. Multe au fost și paiele și bețele pentru amestecat băuturi.
Chiar dacă la doar câțiva metri de șezlonguri sunt amplasate pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor, încă există oameni care aruncă pe nisip sau în mare tot ce nu le mai este de trebuință. Unul dintre cele mai comune deșeurile de pe suprafața plajei este mucul de țigară.
„Dacă nu există vreo scrumieră, ar putea să ceară sau să improvizeze: un pahar de bere, cu puțin nisip în ea, dar arată încă bine”, spune un turist,
„E vina oamenilor care aruncă, sigur că da. Și nu sunt suficiente tomberoane în zonă ca să aruncăm unde trebuie, nici toalete pentru cei care au nevoie”, spune o turistă.
Indiferent de ce se întâmplă în timpul verii, administratorii trebuie să se asigure că la finalul sezonului estival predau plajele cât mai curate. Ceea ce și susțin că fac. Ba mai mult, operatorii spun că îi îndeamnă atât pe turiști, cât și pe angajați să mențină plajele curate.
„Punem scrumiere și avem și concursuri la băieții care lucrează la șezlonguri: cine strânge mai multe mucuri de țigară are bonus 50 lei pe zi. Noi încercăm să ținem plaja cât mai curată, dar și dacă pui scrumieră, a doua zi pleacă cu ea”, a declarat Răzvan Chițan, operator plajă.
Specialiștii le reamintesc atât turiștilor, cât și localnicilor că plaja nu este un mare coș de gunoi. Motiv pentru care avem obligația morală de a contribui la menținerea curățeniei printr-un comportament educat, aruncând resturile la coș. Iar atunci când această facilitate nu există, trebuie să o solicităm operatorului de plajă.