Delfinii din Marea Neagră, victime ale războiului. Mai multe mamifere au fost găsite cu arsuri și răni, în Bulgaria
Continuă să moară delfinii în Marea Neagră din cauza războiului. Mai multe mamifere slăbite de foame și cu pielea arsă, cel mai probabil, de bombele cu fosfor, au eșuat pe țărmurile bulgărești, zilele trecute. Un exemplar a fost văzut și la Mangalia. Cercetătorii spun că rănile acestora nu sunt de la explozii convenționale ci mai degrabă de natură chimică. Niciunul dintre delfinii eșuați la mal nu are șanse de supraviețuire, spun specialiștii.
Delfinii care au ajuns la malul mării în Bulgaria, i-au îngrozit pe biologi. Aveau pielea arsă pe suprafețe mari și foarte mari, iar rănile ce le aveau pe corp nu le dădeau șanse de supraviețuire. Mamiferele erau dezorientate și incapabile să-și mai găsească drumul către larg.
„Singura explicație probabilă fiind: arsuri cauzate de fosfor. Practic, un element care arde și sub apă”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog.
De asemenea, delfinii ar mai fi afectați și de poluarea fonică produsă de flota rusească, de zgomotul motoarelor și de bombardamente.
„Alții sunt speriați de sonare, de bombe și ajung pe litoralul românesc sau bulgăresc, unde nu găsesc hrană, unde temperatura este încă prea rece și suferă”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, biolog.
„Din păcate, niciunul dintre cetacee, care cel mai probabil nu s-au hrănit de mai multe zile, peste 10 estimăm, având în vedere grosimea țesutului adipos, nu au șanse de supraviețuire. Toate acele leziuni produse, interne si externe sunt, în timp, incompatibile cu viața”, a mai declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog.
În ultimele zile, mai mulți delfini au eșuat atât pe țărmul bulgăresc, cât și pe cel românesc. Un astfel de mamifer a fost văzut la mal și în Mangalia.
„Toate cele patru exemplare aveau plăgi la nivelul corpului. Unde sunt atât vapoare militare, cât și submarine, putem spune că acestea sunt un rezultat direct care afectează cetaceele”, a declarat Costin Timofte, biolog ONG Mare Nostrum.
De la începutul invaziei, numai în Turcia, au fost numărați 80 de delfini morți,. Pe locul doi este Bulgaria. În fugă lor spre litoralul românesc sau bulgăresc, mamiferele găsesc tot mai puțină hrană. Ajung la mal răniți și înfometați.
„După ei, și cârdurile de delfini. Fie că marsuini, afalini sau delfini comuni, toți urmăresc bancurile de pești. Însă, găsesc războiul. Mulți sunt răniți și pier acolo”, a mai declarat dr. Adrian Bîlbă, biolog.
Numărătoarea delfinilor făcută în 2019, printr-un proiect european, a arătat că 70% dintre aceștia sunt în nordul și vestul Mării Negre.
„Dacă conflictul va continua, ar trebui să ne așteptăm la mult mai multe exemplare eșuate. Vii și moarte”, a mai declarat Costin Timofte, biolog ONG Mare Nostrum.
Oamenii de știință se plâng de faptul că nu pot face nimic în această privință pentru că nu există protocoale pentru protejarea animalelor pe timp de război.