Faleza din Costinești, pericol pentru turiști. Pilonii de susținere au început să se prăbușească pe nisip: „Doamne ferește, se poate întâmpla în orice moment un necaz”
Litoralul românesc își pierde falezele încet dar sigur! Marea a măcinat atât de mult malul, încât sapă sub structura de rezistență. Faleza din Costinești stă să se prăbușească și numai un miracol a făcut ca până astăzi niciun turist să nu fie rănit. Acum, inginerii de la Apele Române încearcă să găsească alte soluții.
De ani de zile, faleza din Costinești reprezintă un pericol pentru localnici și turiști. Autoritățile au amplasat în urmă cu doi ani, stâlpi de fier pentru a proteja malul. Între timp, aceștia au început să se prăbușească pe nisip, iar marea aproape că-i înghite cu totul.
„Într-adevăr, este periculos. Sper că se va retrage, mai ales în sezonul estival, se va retrage apa și vom putea circula. În această zonă este zonă este foarte îngustă plaja. La epavă mai avem o plajă mică și de aici, din această zone, se întinde efectiv plaja noastră din Costinești. Este foarte mică plaja pentru numărul mare de turiști pe care îl avem în sezonul estival”, a declarat Dorin Jeanu, primar Costinești.
„Turiștii încearcă să-și facă loc și în zona aceasta care nu stă bine deloc. Doamne ferește, se poate întâmpla în orice moment un necaz”, a declarat Mugurel Călin, consilier local Costinești.
Nici măcar petecul de nisip pe care turiștii făceau plajă vara trecută nu mai există. Iar o terasă situată chiar pe faleză s-a dărâmat, după ce marea a spălat nisipul de la baza peretelui de beton.
„Pentru că au fost făcute fără să gândească, fără să aibă o experiență de a zidi un mal în zona apei. Trebuie să ai stabilopozi groși turnați lângă perete, zidiți până sus și pe urmă să pui un rând de pietre, două-trei. Apa când vine mănâncă. Ea dedesubt vine și trage și trage și ajunge la mal. Și malurile se duc. S-a dus faleza de tot”, spune o localnică.
Apele Române Dobrogea-Litoral au realizat, în urmă cu patru ani, un studiu din care rezultă că o bună parte din faleză se află într-o stare critică, existând pericolul real ca planșeele de beton, care au rol de susținere, să se disloce și să se prăbușească. Doar că statul român nu a alocat bani pentru lucrări de intervenție.
„Momentan se discută a cui e problema, știți. Nu se știe a cui e problema: a Apelor Române sau primăriile. Se amână de pe o parte pe alta”, spune o altă localnică.
„Cred că din 2018-2019 situația stă cam așa. Dar în timp degradarea continuă și nu se intervine deloc pe tronsonul acesta a faleză”, a mai declarat Mugurel Călin, consilier local Costinești.
O soluție pentru repararea falezei va exista doar atunci când vor începe lucrările de reducere a eroziunii costiere, adică de lărgire a plajelor.
„Problema malului este de aproape 10 ani. Eu acum un an și jumătate, au venit de la Apele Române, am avut o discuție și atunci ni s-a promis că vor veni, odată cu înnisiparea vor consolida”, a mai declarat Dorin Jeanu, primar Costinești.
„Stațiunea Costinești va beneficia în cadrul proiectului de o protecție costieră de 2.550 de m liniari și de 16 ha de plajă nouă. În cadrul proiectului vor fi demolate mai întâi structurile existente [...] și vor fi instalate recifuri artificiale. În prezent Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral monitorizează zona și a îngrădit-o pentru siguranța localnicilor și turiștilor”, a transmis Apele Române Dobrogea-Litoral.
Numai că, nici un constructor nu a participat la licitația de atribuire a contractului de execuție. Motiv pentru care licitația va fi reluată. De cealaltă parte, localnicii susțin că s-au obișnuit cu promisiunile care nu au niciun rezultat.
„Așa este de 6-7 ani, nu este o problemă. Dar au zis că o s-o îndrepte, că o s-o rezolve. Acum, om vedea”, spune un localnic.
„Plaja era super în Costinești. Era renumită. Acum s-a distrus”, spune un alt localnic.
Planurile pentru Costinești sunt ca plajele să fie lățite cu segmente între 70 și 100 de metri și să se amenajeze șapte diguri de piatră pentru reținerea sedimentelor.