dobroge.tv

Live

E. Coli și enterococi, în apa mării. Reprezentanții DSP Constanța asigură că nu există motive de îngrijorare: „Concentrația este foarte mică”

30 mai 2022
Publicitate

Enterococii și E. coli sunt bacteriile care au fost depistate recent în apa mării în urma analizei calității apei. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța spun că valorile pentru aceste microorganisme sunt minime și că scăldatul este sigur pe toate plajele, în toate stațiunile. Medicii le recomandă însă turiștilor, dar și localnicilor să fie atenți la primele semne de boală care pot apărea la ingerarea sau la contactul cu apa.

În fiecare sezon estival, calitatea apei este monitorizată. Primele analize de laborator au fost deja făcute și arată un număr minim de enterococi și E. coli în Marea Neagră.Cea mai mare concentrație de enterococi a fost depistată în Jupiter: 7 unități în 100 ml de apă, urmată de Cap Aurora: 6 unități și Olimp, Pescărie – 5 unități. 7 este valoarea și pentru zona Năvodari.

În ceea ce privește bacteria E. coli, aceasta are valori mai mari în stațiunea Mamaia. Concentrația ajunge la 30 de unități în zona Perla și la 15 unități în zonele Rex, Aurora, chiar și Castel.

Prezența acestor bacterii este una normală, ne asigură specialiștii, valorile fiind unele minime. Drept urmare, nu există restricții de îmbăiere pe nici o plajă, începând de la Corbu și până în Vama Veche.

Concentrația este foarte mică și este nivel minim în acest moment, atât de enterococi, cât și de E. Coli”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Cea mai comună afecțiune digestivă care apare în sezonul estival este enterocolita. Se transmite pe cale virală, prin ingerarea unor alimente infectate. Și apa mării poate fi un factor de risc din cauză că unii turiști folosesc apa pe post de toaletă.

Enterocolitele, da. Bine, în mare parte dacă mergeți la plajă, apa de mare..cam acolo e problema. El nu, momentan nu am avut probleme și sperăm că așa o să fie toată vara”, spune o constănțeancă.

Medicii le recomandă adulților să fie atenți în special la simptomele celor mici. Copiii, inevitabil, înghit sau vin în contact cu apa mării.

La primele semne de enterocolită, adică febră, vărsături, scaune diareice sau moi să apeleze de urgență la medic. Totodată, enterocolita apare și de la anumite mese consumate pe litoral atunci când mâncarea nu este ținută în cele mai bune condiții”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Specialiștii spun că în mod normal boala se tratează ușor. Pentru a evita îmbolnăvirea și pentru ca vacanța să nu se termine pe un pat de spital, doctorii recomandă de asemenea consumarea alimentelor proaspete și preparate termic în mod corespunzător.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233