dobroge.tv

Live

Protest al salariaților din cadrul ARSVOM, în Portul Constanța: „Cred că această agenție va fi pur și simplu sfâșiată de niște grupuri de interese”

30 mai 2022
Publicitate

Zeci de salariați ai Agenției Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare au protestat în Portul Constanța față de intenția guvernului de a desființa instituția. Cei aproape 200 de angajați cer autorităților ca agenția să rămână civilă. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că Senatul a votat recent trecerea instituției de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Afacerilor Interne.

Angajații Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare se opun transferului agenției de la Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne în subordinea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Marinarii, ofițerii, scafandrii și personalul Tesa, spun că agenția ar trebui să rămână în continuare în subordinea ministerului Transporturilor.

În caz de tragedie, de naufragiu, de poluare pe mare. Noi acum funcționăm sub niște legi internaționale care ne permit să intervenim în anumite situații de sinistru, de tragedie, de înec. În situația în care vom deveni instituție militarizată, presupun că nu o să mai avem aceleași acorduri”, a declarat Marian Graur, vicepreședinte Sindicatul Liber al Navigatorilor Constanța.

Cea mai mare temere a lor este că vor fi concediați. Mai mult decât atât, 80% dintre ei depășesc limita de vârstă acceptată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență iar aceștia vor fi primii vizați.

Foarte mulți dintre noi, în proporție de 80%, depășesc vârsta pe care o acceptă IGSU și, cu siguranță, sunt în pericol. Dacă dumnealor au această grilă de vârstă, atunci se va aplica și la noi, cu siguranță”, a declarat Emanuel Vultur, președinte Sindicatul Scafandrilor din România.

E posibil ca salariații din această instituție să-și piardă locurile de muncă. Ceea ce, pentru noi și pentru Portul Constanța și pentru orașul Constanța.. știți foarte bine că nu sunt foarte multe locuri de muncă și reprezintă o mare pierdere”, a mai declarat Marian Graur, vicepreședinte Sindicatul Liber al Navigatorilor Constanța.

Angajații Agenției de Salvare au protestat și anul trecut când militarizarea instituției a fost inițiată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Și nu s-a renunțat la idee, spun liderii de sindicat.

Cred că această agenție va fi pur și simplu sfâșiată de niște grupuri de interese. Grup de interese al IGSU și grup de interese al unor mari operatori portuari din Portul Constanța. Se va ajunge la grevă numai în condițiile în care nu vom cădea la un consens pe încheierea contractului colectiv de muncă”, a declarat Silviu Stanciu, președinte Federația Trans-Conex.

Mutarea Agenției de Salvare de la Transporturi la Interne a fost deja votată de către Senatul României. Sindicaliștii au anunțat că au fost discuții cu deputații de Constanța pentru a amenda această lege în momentul în care ea va ajunge în Camera Deputaților.

Urmare a discuției mele cu Raed Arafat, este ca undeva până la finalul primului semestru să luăm o decizie care să țină cont și de doleanțele angajaților, dar și de o anumită construcție pe care și-o dorește ISU”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, la 29 martie 2022.

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare are în prezent 173 de angajați, dintre care 143 sunt scafandri și personal ambarcat, număr insuficient pentru desfășurarea în bune condiții a activității. În ultimii zece ani Agenția a salvat peste 600 de persoane aflate în pericol pe mare. Sindicaliștii au anunțat că manifestări similare vor avea loc și în zilele următoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233