dobroge.tv

Live

Porturile românești, suprasolicitate după izbucnirea războiului: „Constanța poate să fie o poartă foarte importantă pentru transportul tuturor mărfurilor din Ucraina”

24 mai 2022
Publicitate

Războiul din Ucraina este pe cale să genereze o criză a cerealelor. Aproape 30 de milioane de tone de cereale, ce valorează 15 miliarde de dolari, așteaptă să fie încărcate în porturile românești, Constanța și Sulina, însă acestea par să nu mai facă față fluxului continuu. Parlamentul Europei a trimis deja în țara noastră experți care să deblocheze tranzitul naval din porturile românești și să pună în funcțiune coridoarele de solidaritate pentru exporturile agricole ucrainene.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Constanța a devenit principalul port strategic pentru traficul de mărfuri din Marea Neagră. În mod normal, Ucraina transporta prin porturile sale şase milioane de tone de cereale şi semințe pe lună. Acum, toată această cantitate este adusă terestru în România, cu tiruri sau cu trenul, iar din Constanța pleacă spre restul lumii.

Constanța poate să fie o poartă foarte importantă pentru transportul tuturor mărfurilor din Ucraina. Volumul de marfă care vine din Ucraina este foarte mare și încă nu există capacitatea de a transfera pe nave un asemenea volum mare de marfă”, a declarat Marin Jean Marinescu, membru al Parlamentului European.

Pentru reducerea timpilor de aşteptare, numărul vameşilor din port a fost suplimentat, iar în curând urmează să fie achiziționate încă două scannere pentru containere.

Avem în Port o echipă de logisticieni ucrainieni care să învețe fluxurile logistice și de documente ca să poată să discute cu ei. Ați văzut, și cu CFR-ul: n-am crezut în viața mea că toate scrisorile pe care le-am făcut eu vor ajunge și uite că s-au scos 400 de vagoane, se încep, acum la începutul lui iunie, 35 de linii din triajele Portului, se lucrează în triajul din Palas”, a declarat Florin Goidea, directorul Portului Constanța.

În contextul în care situația din Ucraina amenință securitatea alimentară mondială, experții europeni lucrează la crearea „coridoarelor de solidaritate” pentru a fi evitate blocajele. În Portul Constanța a sosit inclusiv o delegație a Comisiei Europene care are ca scop identificarea de soluții pentru fluidizarea traficului de mărfuri.

Ne confruntăm acum cu o criză logistică. Din cauza războiului din Ucraina și a frământărilor din China legate de pandemie, avem o mulțime de probleme pe toate lanțurile logistice de aprovizionare”, a declarat Dorien Rookmarker, deputat olandez în Parlamentul European.

Pentru înființarea coridoarelor de solidaritate, Comisia Europeană a cerut actorilor de pe piața Uniunii Europene să pună la dispoziție de urgență camioane și TiR-uri. Prioritate vor avea transporturile de export agricole ucrainene, iar Guvernele ar trebui, de asemenea, să acorde facilități feroviare pentru aceste exporturi. Eliberarea Ucrainei de povara grânelor și respectarea contractelor de livrare

Capacitatea porturilor poloneze este mai mică decât în Constanța, însă marea birocrație și multitudinea de documente, în special veterinare și fito-sanaitare, este aceeași și la noi”, a declarat Elisabet Lucacieska, deputat polonez în Parlamentul European.

A fost trimisă o comunicare prin care nu se mai cere control pentru sanitare, aceste condiții sanitare pentru marfa din Ucraina, bineînțeles dacă la nivel național sau regional nu există vreo reglementare”, a declarat Marin Jean Marinescu, membru al Parlamentului European.

Ministerul Transporturilor a anunțat că în luna iunie va începe reabilitarea a 35 de linii de cale ferată din port, iar pentru aceste lucrări a fost alocată suma de 200 de milioane de lei. De asemenea, Constanța va folosi fonduri europene pentru construirea a încă 17 dane cu instalații de încărcare-descărcare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233