dobroge.tv

Live

Probleme pentru ucrainenii cazați în hotelurile de pe litoral: camerele vor trebui eliberate pentru turiștii români care și-au programat vacanțele de vară

18 mai 2022
Publicitate

Numărul refugiaților ucraineni cazați pe gratis în Mamaia scade de la o zi la alta, o dată cu apropierea sezonului estival. Dacă inițial cei mai mulți dintre ei au fost primiți pentru a li se asigura un acoperiș deasupra capului, acum singurii care au rămas sunt cei care se autofinanțează. Dintre aceștia, cele mai multe sunt soții de marinari, cărora firmele de shipping le plătesc cazarea și mâncarea. Curând însă, pentru toți aceștia vor apărea alte necazuri: camerele vor trebui eliberate pentru turiștii români care și-au programat pe litoral vacanțele de vară.

Chiar dacă suntem abia la mijlocul lunii mai, hotelurile din Mamaia sunt ocupate ca în plin sezon estival: piscinele sunt pline, restaurantele la fel și peste tot se-aud copiii veseli care se bucură de vacanță. E plină stațiunea de ucraineni cazați la 3 stele cu all-inclusive.

Suntem aici de aproape două luni. Nu chiar de la începutul războiului, ci de pe la mijlocul lunii martie. Suntem foarte recunoscători românilor și acestui hotel pentru ajutorul lor extraordinar și pentru susținerea pe care ne-o acordă”, spune Agnessa, refugiată.

Războiul a izbucnit pe 24 februarie. În ziua aceea, viețile noastre s-au oprit. Am ajuns aici la începutul lunii aprilie. A trecut ceva mai mult de-o lună și nu știm cât vom mai rămâne aici”, spune Anastasia, refugiată.

Primii sosiți pe litoral au fost refugiații care au primit ajutor umanitar. Cazarea lor a fost gratis, însă doar temporar, până au plecat spre alte destinații, către alte țări. Ucrainencele care au rămas la malul mării provin din valul doi sosit în țara noastră. Sunt soții de marinari care lucrează pentru companii private și care au grijă de familiile rămase în țara de origine. Grupuri masive de sute de ucraineni ocupă mare parte din Mamaia.

Ei în acest moment sunt cam 250 de persoane și fluctuează: între 250 și 280 de persoane, am avut. Cheltuielile sunt suportate de către ei. Primesc cazare și toate mesele: mic dejun, prânz și cină. Contractul nostru este cu o agenție de turism și plata se face de către o companie la care lucrează soții lor”, a declarat Oana Tănase, manager hotel.

Contractul pe care noi îl avem în prezent și care este în derulare cu o companie de shipping presupune aproximativ 65% din tariful nostru standard. De acești bani primesc serviciile de cazare cât și toate serviciile de masă într-un regim all-inclusive”, a declarat Iulian Tenie, manager hotel.

Prezența refugiaților s-a transformat rapid într-o oportunitate nesperată pentru hotelierii de pe litoral de a-și rotunji veniturile, mai ales că suntem încă în extra sezon, iar majoritatea camerele ar fi trebuit să fie goale. Acum însă, chiar și la prețuri de discount, operatorii din turism câștiga bine.

În următoarele săptămâni începe cu adevărat sezonul, vin turiștii care au cumpărat vacante în programele "înscrieri timpurii", încep să vină apoi, pe măsură ce ne apropiem de vacanța școlară, seriile consistente de turiști”, a declarat Corina Martin, președinte Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România.

Autoritățile locale vor trebui ca să le caute refugiaților noi spații de cazare. Cel mai probabil în apart-hoteluri sau la particulari.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233