Afecțiunile digestive, pericol pentru copii. Sfaturile medicilor pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu enterocolită
Virozele respiratorii sau bolile copilăriei nu sunt singurele pericole din această perioadă. Mulți copii sunt vizați de diverse afecțiuni digestive, ce le pot aduce numeroase disconforturi. Căldura și mediul în care unele alimente sunt preparate ridică riscul de îmbolnăvire cu enterocolită. Medicii recomandă să fim atenți, să alegem alimente proaspete și să ținem cont întotdeauna de igiena mâinilor. De asemenea, în cazul în care apar simptome specifice, trebuie să ne adresăm specialistului pentru a reduce riscul de accelerare a bolii.
„Chiar recent am avut o problemă de genul ăsta pe care am rezolvat-o la medicul de familie. Cred că e și vârstă, sunt mici și e inevitabil să nu treacă prin așa ceva. Vărsături, diaree, febră cam astea au fost cele de bază”, spune o mămică.
Pe lângă acestea, se mai pot observa semne precum dureri de burtă, greață, oboseală și lipsa poftei de mâncare. Toate acestea sunt simptome cu care se confruntă tot mai mulți copii în ultima perioadă. Iar multe dintre ele vin pe fondul încălzirii vremii, fapt ce i-a făcut pe părinți să iasă cu micuții lor în parcuri și în locuri aglomerate. Multe dintre aceste medii sunt însă adevărate focare de infecție.
Cea mai comună afecțiune digestivă care apare în sezonul cald este enterocolita. Aceasta se transmite pe cale virală, prin ingerarea unor alimente infectate.
Copiii pun mâna peste tot, iar de multe ori igiena nu mai este respectată așa cum ar trebui.
„Nu pot să zic că toată ziua stau cu șervețelul antibacterian după mine, dar când ajungem acasă spălăm pe mânuțe. Dar na, ca orice copil, vă dați seama că tot timpul e cu mânuțele în gură”, spune o mămică.
Medicii îi sfătuiesc pe părinți să fie foarte atenți la simptomele copiilor, mai ales că tot mai mulți micuți ajung la doctor cu enterocolită. Aceasta se poate manifesta de la forme ușoare, până la forme grave, cu deshidratare severă.
„În primul rând probleme digestive, diaree, vărsături, greţuri și apoi semnele de deshidratare care apar în urma semnelor digestive. La primele semne este indicat să se adreseze de urgență medicului pentru a nu ajunge la spitalizare”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
În acelaşi timp, dacă le cumpără de mâncare din parc sau din locuri publice, să fie atenţi la termenele de valabilitate şi condiţiile de păstrare ale alimentelor şi, nu în ultimul rând, să respecte regula principală când vine vorba de igienă: spălatul pe mâini.