Emoții în portul militar Constanța la revenirea Bricului Mircea. Studenții și cadeții au fost întâmpinați de părinți și prieteni: „Ne-am întors cu bine acasă la familiile noastre”
O mare de lacrimi și emoții au cuprins aseară dana militară a Portului Constanța, la revenirea „acasă” a Bricului Mircea din primul marș programat în acest an. Studenții și cadeții care au petrecut opt săptămâni departe de casă au fost întâmpinați cu lacrimi de către părinți și prieteni. Au străbătut mai multe mări și s-au confruntat cu dificultăți vieții pe mare, însă cu toții spun că ar repeta experiența și sunt gata să plece din nou.
Bricul Mircea, cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii a acostat luni seară în Dana Militară a Portului Constanța cu marinarii urcați pe vergi și salutând mulțimea. A fost un voiaj lung, cu multe peripeții și multe mile marine parcurse. Unii dintre ei au recunoscut ca pe lângă valuri, au fost nevoiți să se lupte și cu răul de mare, însă chiar și așa spun că a fost o experiență pe care nu o vor uita niciodată.
„Cea mai grea parte, din punctul meu de vedere, a fost marea care n-a fost foarte prietenoasă cu noi. Am avut medicii de la bordul navei care ne-au oferit medicamentație, am avut bucătarii care ne-au gătit ceva care să ne taie răul de mare”, spune o elevă.
„În Marea Ionica am prins mare de gradul 4”, spune o altă elevă.
„Două treimi a fost o mare urată. Ne-am întors cu bine acasă la familiile noastre”, spune un elev.
Cel mai periculos a fost tot la întoarcere, în Marea Neagră. Marinarii au dublat posturile de veghe, în căutarea minelor care plutesc în derivă.
„Nu am întâlnit. Am fost norocoși, ne-am făcut misiunea așa cum trebuie și ne-am întors acasă sănătoși”, a declarat Mircea Târhoacă, comandantul bricului Mircea.
Cel mai emoționant moment a fost însă atunci când cadeții au fost primit permisiunea de a coborî de la bordul navei. Au urmat lungi îmbrățișări, emoții și lacrimi de bucurie care nu conteneau să curgă pe obrajii celor care i-au așteptat cu atâta dor.
„Repede să vă pupe mama! Copiii mei! Vai! Când îmi dădeați filmări și vedeam valurile, muream. Zic Doamne, dați-vă mamă mai pe mijlocul bărcii. Să nu vină valul să vă ia”, spune o mămică.
Bricul Mircea a fost construit în Germania, iar marți a împlinit venerabila vârsta de 83 de ani de când a fost lansat la apă. Țara noastră se număra printre puținele state care au păstrat de-a lungul timpului și încă utilizează metodele tradiționale de instruire la bordul navelor cu vele a viitorilor marinari militari.