dobroge.tv

Live

Zeci de bucătari, măcelari şi experţi în gastronomie se întrec zilele acestea la Olimp, în cel mai important concurs de gătit al anului

05 mai 2022
Publicitate

Carnea de vită devine vedeta din farfurie în restaurantele de pe litoral, vara aceasta. Zeci de bucătari, măcelari şi experţi în gastronomie se întrec zilele acestea la malul mării în cel mai important concurs de gătit al anului. Grătarele încinse prăjesc fripturi de vită pregătite după reţete americane, franţuzeşti şi italiene. Rețeta câştigătoare va ajunge în meniul restaurantelor cu pretenţii, din staţiuni. Este de departe cel mai important eveniment gastronomic din România.

Au sfârâit grătarele joi la malul mării iar cei mai mari bucătari şi-au arătat măiestria în pregătirea fripturilor de vită. Au folosit doar carne de import de cea mai bună calitate. În cele mai multe situaţii, pentru carnea de vită preparată la grătarul cu cărbuni se foloseşte antricotul sau muşchiul. Specialiştii recomandă însă ceafa de vită.

Pentru o friptură la grătar deosebită, alegem un tip de carne marmorat. Acestea îi vor conferi și savoare și frăgezime. Bucăţile care au fost puse joi pe cărbuni încinşi, au fost pregătite îndelung, cu mult timp înainte de concurs.

Aceste piese se gătesc foarte simplu dacă sunt maturate minim, minim 40 de zile. Grătar și aven nevoie de foc puternic, minim 250 de grade pentru a le găti și nu trebuie ținute mult. Scurt, câteva minute pe-o parte, câteva minute pe-o parte”, a declarat Radu Zărnescu, chef bucătar.

Carnea de vită nu trebuie gătită prea mult, pentru că se usucă. Se pregăteşte la temperatura camerei şi apoi se pune pe grătarul încins. O friptură bună are cam 200 de grame. În practică, grosimea se măsoară cam la două degete.

Este o grăsime sănătoasă, grăsimea de vită, ținând cont că este și maturată carnea. Nu-și face simțită prezența precum grăsimea de porc. Și este mult mai ușor digerabilă față de cea de porc sau alte grăsimi animale”, a declarat Florian Zeca, chef bucătar.

Alături de fripturile generoase, în farfurie vom găsi şi ganrituri de ciuperci sotate în unt, sparanghel sau cartofi gătiţi după reţete franţuzeşti.

Delicatesele de astăzi i-au încântat pe toți cei care le-au degustat.

Un sos cu puțină lămâie și un cartof gratinat. Și acolo un mușchi de vită”, spune un bărbat.

Bărbat: Foarte bun, foarte bun.

Reporter: Vită, nu?

Bărbat: Asta da, vită aici.

Festivalul culinar are loc în stațiunea Olimp și va ține trei zile.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233